Početna stranica » Glavosjek svetog Ivana Krstitelja u Podmilačju

Glavosjek svetog Ivana Krstitelja u Podmilačju

183 pregleda

Župa svetog Ivana Krstitelja u Podmilačju, kod Jajca, proslavila je svečano svoj drugi patron svetkovinu Mučeništva sv. Ivana Krstitelja ili Glavosjek svetog Ivana Krstitelja.

Na sv. Misu u 11 sati iz svih dijelova jajačkoga kraja u to najstarije bosansko svetište i mjesto pokore i molitve, došao je veliki broj vjernika, hodočasnika. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je fra Emanuel Radić, novi samostanski i župni vikar u Franjevačkom samostanu sv. Luke u Jajcu, u suslavlju domaćega župnika fra Filipa Karadže, gvardijana fra Vinka Markovića, fra Ivanka Vuka, fra Antonija Gašića i fra Nikice Vujice.

U svojoj propovijedi fra Emanuel je govorio: Životna napetost između Božje svetosti i ljudske grešnosti izražena je u evanđelju današnje svetkovine. Napetost se može shvatiti i pojedinačno i zajednički. Svaki vjernik kada pokuša u sebi osjetiti taj glas, shvatiti će da je potreban jedan duhovni napor kako bi prevladao svoje strahove. Redovito su ljudi s takvim vlastitim nemirima nevidljivi i jedino pred Bogom mogu osjetiti što to znači kad Isus kaže svim izmučenim i napaćenim ljudima: Dođite k meni svi vi izmoreni i opterećeni, i ja ću vas odmoriti… Sveti Ivan Krstitelj, koji je preteča Kristov, glasnik je Božje pravde i svetosti te  svjedoči za svjetlo. O svjetlu spasenja imamo svjedočanstvo u evanđelju: Svjetlo istinsko koje prosvjetljuje svakog čovjeka dođe na svijet. Ovo svjedočanstvo daje nadu za sve ljude na zemlji. Nema izuzetka. Kad sam spominjao napetost između Božje svetosti i ljudske grešnosti, spomenuo sam da to može biti i na razini zajednice, počevši od obitelji, naroda, Crkve. Dok naše osobne drame i bilo kakvi duhovni nemiri nisu u nekakvom prvom planu, i kao takve su pod Božjom zaštitom, ona napetost koja se događa javno uvijek je vidljiva i itekako zna pogađati bilo koje vrijeme, pa i odraziti se na ljudske živote. Pogotovo na našim prostorima gdje mi ne možemo pronaći stoljeće bez nekakvog rata, ustanka, protesta, nezadovoljstva… i sve te nesretne pojave teško se mogu zaboraviti… Svaka sveta Misa je i naša molitva za svetost života. Biti svet po uzoru na Ivana Krstitelja znači vjerovati da je smrt dio života, a ne kraj života. Pozvani smo po sakramentu krštenja da naša vjera bude utemeljena na Kristovom uskrsnuću. Glavosjek Ivana Krstitelja poruka je svima nama da je smrt pobijeđena u Kristu Isusu.“

Na sv. Misi su s. M. Dragica Ljubos i s. M. Gizela Dolić vodile sviranje i pjevanje. Bilo je lijepo vidjeti i čuti zajednički nastup pjevača župnih zborova iz Jajca, Pougarja i Podmilačja. Na kraju sv. Mise župnik je zahvalio fra Emanuelu Radiću, svim svećenicima, časnim sestrama, pjevačkom zboru i vjernicima na dolasku te molitvenoj i svakoj drugoj podršci za ovaj blagdan. Nakon sv. Mise vjernici su se zadržali na okrjepi ispred župnog ureda.