Početna stranica » Hodočašće članova Ofs-a BiH u Asiz

Hodočašće članova Ofs-a BiH u Asiz

547 pregleda

Na ovaj će način članovi FSR-a BiH, nadahnuti na izvoru svoje franjevačke obitelji, nastaviti ići stopama svoga utemeljitelja

U srijedu, 6. prosinca, na blagdan svetog Nikole, započelo je nacionalno hodočašće Franjevačkog svjetovnog reda u Asiz koje će trajati do nedjelje 11. prosinca. Članovi 21 mjesnog bratstva OFS-a BiH ovim hodočašćem idu u susret proslavi dviju velikih obljetnica iznimno važnih za franjevačku obitelj – 800-tu obljetnicu prvih živih Franjinih jaslica u Grecciu i osamsto godina od potvrde Pravila Manje braće pape Honorija.

Hodočašće je započelo u Asizu slavljem svete mise koju je predvodio područni i nacionalni duhovni asistent OFS-a BiH fra Miro Relota u kapelici hotela u kojem će biti smješteni članovi mjesnih bratstava za vrijeme boravka u Asizu. Nakon svete mise hodočasnici su pješačili do bazilike svete Klare gdje se čuva originalni križ iz crkve svetog Damjana s kojeg je sveti Franjo čuo Isusove riječi, koje su sudbonosno utjecale na tijek Crkve toga vremena – da ode popraviti Crkvu koja se ruši. Potom su nastavili prolaziti ulicama Asiza kao što je njima nekoć prolazio “asiški siromašak” i došli do Nove crkve i rodne kuće svetog Franje gdje su se zadržali i upoznali s pojedinostima vezanim uz Franjine godine mladenaštva i prvim koracima koje je načinio u nakani da doslovno živi evanđelje Isusa Krista.

U nastavku je uslijedio posjet bazilici svetog Franje i njegova groba. Tu su se hodočasnicima zadržali u molitvi i razmatranju u kripti gdje su pokopani sveti Franjo i neki od njegovih najvjernijih suradnika i prve braće u začetcima franjevačkog pokreta. I u narednim danima članovi OFS-a BiH planiraju posjetiti još nekoliko značajnih mjesta za franjevačku karizmu, poput crkve svete Marije Velike, Greccia, crkve svetog Rufina, crkvu svete Marije Anđeoske i na koncu će u povratku kući slaviti svetu misu na brdu La Verna gdje je sveti Franjo potkraj svog života, nakon više dana noći provedenih u molitvi i postu, primio stigme koje su na njegovu tijelu bile vidljive do kraja života. Na ovaj će način članovi FSR-a BiH, nadahnuti na izvoru svoje franjevačke obitelji, nastaviti ići stopama svoga utemeljitelja.

(Mladen Bosankić)