Početna stranica » Recenzija knjige: Kraljevstvo za osmijeh

Recenzija knjige: Kraljevstvo za osmijeh

649 pregleda

Ovo je djelo po svojoj naravi, kombinirajući tehnike riječi i slike, na svoj način multimedijalno i upravo ovu multimedijalnost, uz bogati duhovno-egzistencijalni sadržaj, treba istaknuti kao jednu od temeljnih prednosti ovoga djela

Autor knjige: fra Janko Ćuro
Izdavač: FMC Svjetlo riječi, 2023.
Broj strana: 176

Knjiga Janka Ćure Kraljevstvo za osmijeh nastala je sabiranjem tekstova koje je autor zadnjih nekoliko godina pisao za reviju „Svjetlo riječi”, mjesečnik Franjevačke provincije Bosne Srebrene, i to u rubrici „Metafore i Putokazi”. Riječ je o tekstovima koji su meditativno pjesničke naravi i u kojima pisac izriče svoje iskustvo života i univerzuma iz ljudske i kršćanske perspektive. Uz svoju lirsko-meditativnu dimenziju, tekstovi obiluju snažnim egzistencijalnim porukama koje su pristupačne i razumljive širokom čitateljstvu.

            U pogovoru knjizi Stjepan Lice ističe kako Ćuro u njoj „progovara slikom i riječju. On, sklon uočavanju, ima potrebu uočeno slikati i uz to ispisati svoj doživljaj, nadahnuće koje mu je po uočenom darovano. Tako nas uvodi u prostornost svoga iskustva, nudeći ga i nama.” (174) Sam pisac, pak, u svojoj uvodnoj riječi iznosi temeljnu kozmičko-teološku motivaciju svojih tekstova: mistično jedinstvo svega stvorenja te uzvišenu ljubav i veličinu njegova Stvoritelja. On ističe kako je sve stvoreno „nezasluženi dar Božje ljubavi, brige i pažnje” i da, poput Franje Asiškog, u njemu možemo „prepoznavati braću i sestre”  te tako „duboko u sebi osjetiti da sva stvorenja pričaju svoju priču, da smo povezani i navezani jedni na druge i, što je najvažnije, da smo svi vrijedni u Božjim očima.” (8)

            Sadržajno se na 170 stranica nudi veliki i bogat izbor inspirativnih i meditativno-pjesničkih tekstova koji pokušavaju izraziti upravo bogatstvo iskustva Božjeg stvorenja i same Božje prisutnosti preko njega. Ono što same riječi ne mogu izraziti ili samo daju naslutiti dopunjavaju vrlo kvalitetne i odgovarajuće fotografije koje prate ove tekstove, a koje je napravio sam pisac. U tom je smislu, ovo djelo po svojoj naravi, kombinirajući tehnike riječi i slike, na svoj način multimedijalno. Međutim, za razliku od virtualne multimedijalnosti, ova je uspjelo sačuvati izvornu prirodnost koja mu je temeljna inspiracija. I upravo ovakvu kreativnu multimedijalnost, uz bogati duhovno-egzistencijalni sadržaj, treba istaknuti kao jednu od temeljnih prednosti ovoga djela. Sama je knjiga kvalitetno urađena: tvrdi uvez, kvalitetan tisak i papir, više od 100 kvalitetnih fotografija u boji. Sve ovo pokazuje u kojoj mjeri sam izdavač, Franjevački medijski centar Svjetlo riječi, istodobno cijeni sadržaj koji prezentira čitateljima, ali im isto tako i želi omogućiti da taj sadržaj na odgovarajući način mogu doživjeti i u svojim dušama pohraniti. Izdavanjem ove knjige FMC Svjetlo riječi je svakako napravilo jedan kvalitetan iskorak prateći svjetske izdavačke trendove koji ovakvim kvalitetnim i lijepo ilustriranim publikacijama širem čitateljstvu žele predstaviti i na kreativan način približiti sadržaje djela duhovnih pisaca poput, primjerice, Jörga Zinka i Anselma Grüna.


Svoj primjerak knjige Kraljevstvo za osmijeh možete naručiti
na broj telefona +387 33 726 200
mailom na [email protected]
ili putem web knjižare Svjetlo riječi