Početna stranica » Hodočašće bosanskoj kraljici Katarini

Hodočašće bosanskoj kraljici Katarini

116 pregleda

U nedjelju, 25. listopada 2020. godine održano je XII. nacionalno hodočašće bosanskoj kraljici Katarini u Kraljevoj Sutjesci. Zbog trenutačne epidemiološke situacije ove godine je se okupio znatno manji broj vjernika i svećenika, a i sam program slavlja je bio ograničen.

Program je počeo u 10:30h pozdravom područnog duhovnog asistenta OFS-a Bosne Srebrene fra Davora Petrovića. U svoje ime, u ime područnog ministra OFS-a Marijana Begića i u ime svih Trećoredaca poželio je svima dobrodošlicu u Kraljevu Sutjesku. Zatim se molila sveta krunica, a poslije krunice održano je kratko predavanje o životu kraljice Katarine koje je pripremio fra Nikica Vujica definitor Bosne Srebrene i predvoditelj svetog misnog slavlja.

U svojoj homiliji fra Nikica nas je podsjetio na temeljno pitanje naše vjere koje smo učili na vjeronauku, a to je: Zašto smo na svijetu? Na svijetu smo zato da Boga spoznamo, ljubimo, njemu služimo i tako zavrijedimo vječnost. I objasnio nam je što znače pojmovi spoznati, ljubiti i služiti.

SPOZNATI: Može nam doći u glavu čudna misao da tako smatramo i neke riječi iz evanđelja, pa i rečenice iz današnjeg evanđelja: „Ljubi Gospodina Boga svojega svim srcem svojim, i svom dušom svojom, i svim umom svojim. To je najveća i prva zapovijed. Druga, ovoj slična: Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga. O tim dvjema zapovijedima visi sav Zakon i Proroci.“ A netko bi mogao pomisliti na ovu Isusovu riječ i za neke druge: to se samo tako govori, tako se pjeva, a drukčije se živi. A zašto je to tako: Zato što nismo spoznali Boga i što imamo krivih slika o Bogu (sijedi starac; supermen; strogi sudac, …).

LJUBITI: Bog je na prvom mjestu. Isus nas uči da pred Bogom ne moramo drhtati, strahovati, nego ga ljubiti. (ljubiti nije isto kao i ‘voljeti’) Ako spoznamo tko je Bog, onda nam neće biti teško razumjeti zašto ga moramo ljubiti. Bog nije goropadni gospodar našega života i smrti, komu nije stalo do naših radosti i do naše tuge, nego je onaj kojega zovemo Ocem koji je na nebesima. I roditeljska ljubav može imati svoje granice i nesavršenosti, ali nam je roditeljska ljubav na zemlji najbliža i najočitija. Po njoj možemo razumjeti kolika je ljubav Boga prema nama. Samo divlja pamet može ne ljubiti nekoga tko ti dobro želi, tko ti dobro čini, tko te ljubi.

SLUŽITI: Boga ljubiti znači Boga poštovati i vršiti njegovu volju, služiti mu. Koliko smo puta čuli od odraslih: ne bih nešto učinio roditelju nažao, ni za život. Tu nije posrijedi strah od roditelja, nego ljubav prema njemu, poštovanje prema roditelju, jer ne bih ga htio ražalostiti i uvrijediti. I ako se mi kršćani čuvamo zla i grijeha, to je zato što Boga ljubimo i ne bismo željeli uvrijediti ga. To je glavni razlog što kršćanin ne psuje, ne krade, ne laže, jer zna da to Bog ne odobrava.

Gvardijan fra Željko Brkić je pozdravio sve prisutne svećenike, vjernike i hodočasnike i zahvalio im se što su došli unatoč teškoj situaciji, poštujući sve epidemiološke mjere. Hvala dragom Bogu na lijepom danu. Također je se zahvalio svima koji su pomogli u organizaciji ovog događaja i onima koji su dali i koji će dati svoje priloge za unutrašnje radove na zamjeni elektroinstalacija u samostanskoj crkvi. Fra Nikica je na kraju mise udijelio svim hodočasnicima blagoslov i poželio sretan povratak svojim domovima.