Početna stranica » Gospa Fatimska (Portugal): Poziv na obraćenje i molitvu

Gospa Fatimska (Portugal): Poziv na obraćenje i molitvu

405 pregleda

U brojnim Marijinim svetištima diljem svijeta imao sam priliku vidjeti tolike ikone, slike i kipove Blažene Djevice Marije. I svaki Marijin prikaz, lijep i čudesan na svoj način, priča neku posebnu priču

Osobito zanimljiv je Marijin izgled u svim mjestima njezinih ukazanja: uvijek nalikuje na lijepu djevojku iz naroda kojemu dolazi. O tome govori njezina boja kože, crte lica, jezik kojim govori i odjeća koju nosi. Meni je jedan Marijin lik posebno prirastao srcu. Nekako mi je draži od svih. Iz toga razloga i zauzima posebno mjesto u mojoj radnoj sobi. Riječ je o Gospi Fatimskoj. Želio bih vas stoga povesti na kratko putovanje kroz jedno od najupečatljivijih Marijinih ukazanja u povijesti Katoličke Crkve.

Još uvijek je trajao Prvi svjetski rat i nitko nije znao kada će završiti. U Fatimi, neznatnom mjestu malene države Portugal, dvije godine zaredom dogodit će se dva posve neobična ukazanja. Prvo se zbilo 1916. kada su troje djece, Lucija, Franjo i Jacinta, doživjeli ukazanje anđela koji se predstavio kao Anđeo mira ili Anđeo Portugala. Djeci se ukazao tri puta, pozvao ih na molitvu za mir u svijetu i pokoru za obraćenje grešnika te ih i sam poučio nekim molitvama.

A godinu dana kasnije, točnije 13. svibnja 1917., istoj djeci prvi put će se ukazati Blažena Djevica Marija. Djecu je zamolila da dolaze na isto mjesto tijekom sljedećih šest mjeseci svakoga trinaestog u mjesecu. Ujedno ih je upitala: „Hoćete li Bogu prikazati sva trpljenja koja vam želi poslati kao zadovoljštinu za grijehe kojima je uvrijeđen i kao molitvu za obraćenje grešnika?” Kada su djeca potvrdno odgovorila, Gospa im je poručila: „Molite krunicu svaki dan kako biste izmolili mir svijetu i svršetak rata.” Tijekom drugoga ukazanja Gospa je pozvala djecu da se ustanovi pobožnost njezinu Prečistom Srcu, a kod trećega dolaska od djece je zatražila žrtvu za grešnike i ponavljanje sljedeće molitve: „O moj Isuse, to je Tebi za ljubav, za obraćenje grešnika i za naknadu za grijehe počinjene protiv Prečistog Srca Marijina.” Ovo ukazanje bilo je najdramatičnije od svih jer im je Gospa povjerila i tri tajne koje sadržavaju strašne događaje vezane za budućnost Crkve i svijeta: Treći svjetski rat, širenje komunizma, velike nevolje i ratovi, progonstvo Crkve. Tražila je da papa, u zajedništvu sa svim biskupima svijeta, posveti Rusiju Njezinu Srcu. Gospa je djeci pokazala pakao kao mjesto gdje odlaze duše jadnih grešnika i bivaju mučene od zloduhâ. Ujedno je najavila da će, unatoč svim nevoljama koje imaju zadesiti čovječanstvo, Njezino Bezgrešno Srce na koncu ipak trijumfirati. Tada ih je poučila divnu molitvu koja se i danas moli na kraju svake desetice svete krunice: „O moj Isuse, oprosti nam naše grijehe, očuvaj nas od paklenoga ognja. I dovedi u raj sve duše, osobito one kojima je najpotrebnije Tvoje milosrđe.” I u sljedeća dva ukazanja Marija je pozvala na žrtvu i molitvu za grešnike, a u posljednjem šestom ukazanju 13. listopada 1917. zbio se nevjerojatan događaj, poznato „Čudo sunca” koje je promatralo oko sedamdeset tisuća ljudi! Sunce se okretalo oko svoje osi i počelo izvoditi kretnje suprotne kozmičkim zakonima. U jednom trenutku kao da se odvojilo od nebeskoga svoda i strelovitom brzinom jurnulo prema Zemlji, a prestravljeni promatrači imali su osjećaj kao da će nastupiti kraj svijeta. Ujedno, svi prisutni koji su dugo stajali na kiši i odjeća im je bila mokra, odjednom su bili posve suhi. Gospa se još nekoliko puta ukazala djeci i najavila da će dvoje od njih uskoro uzeti u nebo. Franjo je umro 1919., a Jacinta 1920. Svetim ih je oboje proglasio papa Franjo 13. svibnja 2017. Lucija je ušla u samostan i umrla u dubokoj starosti 2005. godine.


Ovaj članak je već objavljen u reviji Svjetlo riječi. Pretplatite se na digitalno i/ili tiskano izdanje revije.
Čitajte prvi i čitajte odmah!