Početna stranica » Godina mladih u biskupiji Rottenburg-Stuttgart

Godina mladih u biskupiji Rottenburg-Stuttgart

305 pregleda

Neposredno nakon Sinode biskupa na temu mladih u Vatikanu i biskupija Rottenburg-Stuttgart želi obilježiti biskupijsku Godinu mladih. No primarna ciljna skupina neće zapravo biti mladi...

Katolička biskupija Rottenburg-Stuttgart upriličit će Godinu mladih na razini biskupije. Započet će neposredno nakon završetka Sinode biskupa posvećene mladima ujesen tekuće godine i trajat će ukupno šest mjeseci: od Nedjelje Krista Kralja, 25. studenog do svetkovine Uzašašća Gospodinova, 30. svibnja 2019. godine.

Cilj ovoga projekta, Godine mladih, jest iznova u pamet dozvati vrednote rada različitih udruženja i saveza mladih. Tako stoji u priopćenju na mrežnoj stranici imenovane biskupije. Ponude katoličkih radničkih udruga za mlade trebaju na poseban način biti predstavljene učenicima zanatskih škola i gimnazija. „Mladež je zjenica moga oka”, rekao je prošloga tjedna biskup mons. Gebhard Fürst tijekom jednoga susreta Biskupijskoga vijeća na ovu inicijativu.

Za početak Godine mladih biskup želi slaviti središnje misno slavlje. Istovremeno će pomoćni biskupi i članovi biskupijskoga kaptola slaviti početak Godine mladih u različitim mjestima u biskupiji. Završetak je predviđen za sami kraj svibnja 2019. godine. Istovremeno će biti završena i radna akcija 72-Stunden-Aktion koju organizira Savez njemačke katoličke mladeži od 23. do 26. svibnja 2019. godine.

„Za Godinu mladih još uvijek nema izričitih događaja za mlade. Zapravo se želi naglasiti važnost zajednica koje surađuju s mladima”, istaknuo je voditelj Saveza njemačke katoličke mladeži na razini biskupije Rottenburg-Stuttgart i predstojnik Vijeća za mlade Benjamin Wahl za mrežni portal katholisch.de. „Ciljna skupina bit će Vijeća za mlade na razini župnih zajednica i pastoralni djelatnici. Tijekom ove Godine mladih želimo da župne zajednice ponovno uzmu u obzir i mlade te ih još više uključe u život zajednice. Nedavno smo se dogovorili da će župe ubuduće u župna vijeća uključiti dvoje mladih, umjesto dosadašnje prakse da se izabere jednoga predstavnika mladih”, objasnio je.

Alexandra Guserle druga je članica vodstva biskupijskoga predstavništva Saveza njemačke katoličke mladeži u Stuttgartu, pored Wahla. „Mladi ljudi žude za životnim smislom. Oni slijede ideale, traže duhovnost i djelatnosti koje ih ispunjaju. Nažalost, samo rijetki takvo što traže u Crkvi. Od Katoličke Crkve očekuju više mogućnosti za sudjelovanje ali i pouzdanoga pratitelja u životnim i vjerskim pitanjima”, istaknula je Guserle.

Prema navodima biskupije Rottenburg-Stuttgart, u njemačkoj saveznoj državi Baden-Württenberg svake godine više od 300.000 mladih i djece prihvaća ponude katoličkih udruga za mlade. Također, sve župe biskupije broje ukupno 32.000 ministranata.