Početna stranica » Uskoro šest novih svetaca Katoličke Crkve

Uskoro šest novih svetaca Katoličke Crkve

152 pregleda

Konzistorij Svete Stolice razmotrit će 19. svibnja prijedloge i donijeti zaključak o proglašenju svetima bl. Oscara Romera i pape Pavla VI. Predviđa se da će ih uskoro kanonizirati papa Franjo.

Papa Franjo uskoro će proglasiti svetima dvojicu poznatih blaženika Katoličke Crkve. To su ubijeni nadbiskup San Salvadora bl. Oscar Romero (1917-1980) i papa Pavao VI. (1897-1978). Sveta Stolica priopćila je kako je za 19. svibnja zakazana sjednica kardinalskoga zbora koji će razmotriti ovaj prijedlog i donijeti konačnu odluku. Ova sjednica, tzv. konzistorij, zapravo je posljednji korak u donošenju odluke o kanonizaciji. Riječ je o formalnosti na kojoj Sveti Otac može predložiti datum za slavlje proglašenja svetim.

Kako nagađaju vatikanski predstavnici, Pavao VI. mogao bi biti proglašen svetim na kraju biskupske sinode koja će u Rimu biti upriličena u listopadu ove godine. Dakako, pomišlja se i na zajedničko proglašenje pod jednim slavljem, ali je također moguće da će biskup mučenik iz Srednje Amerike biti kanoniziran tijekom Svjetskoga dana mladih u siječnju 2019. u Panami.

Osim ove dvojice, papa Franjo će na konzistoriju razmotriti još četiri kanonizacije. Riječ je o sljedećim blaženicima:

Bl. Maria Katharina Kasper (1820-1898) – redovnica, osnivačica družbe sestara Siromašnih službenica Isusa Krista iz Njemačke

Bl. Francesco Spinelli (1853-1913) – svećenik, osnivač družbe sestara Klanjateljica Presvetog sakramenta iz Italije

Bl. Vincenzo Romano (1751-1831) – svećenik iz Italije

Bl. Nazaria Ignazia March Mesa (1889-1943) – redovnica, osnivačica družbe sestara Misionarki križarki iz Španjolske, koja je umrla u Južnoj Americi

Blaženi Oscar Romero bio je zagovaratelj teologije oslobođenja. Zastupao je društvenu pravdu i političke reforme, suprotno tadašnjoj vojnoj diktaturi u državi El Salvador. Dana 24. ožujka 1980. ubijen je hicem tijekom mise. Njegova je smrt potaknula ljude na građanski rat protiv vojne hunte koja je bila na vlasti od 1979. godine. Dugo je trajao proces proglašenja blaženim, a počeo je 1994. godine, prije svega zbog toga što iz perspektive Crkve nije bilo jasno je li ubojstvo bilo politički motivirano ili je ono bilo „in odium fidei“ – iz mržnje prema vjeri.

Papa Franjo proglasio ga je blaženikom u svibnju 2015. godine u San Salvadoru. U ožujku ove godine priznao je ostvarenje čuda po njegovu zagovoru. U isto vrijeme priznato je i čudo po zagovoru pape Pavla VI., pa više nema zapreka za njihovo proglašenje svetima.