Početna stranica » Fra Iliji Jerkoviću nagrada za životno djelo

Fra Iliji Jerkoviću nagrada za životno djelo

679 pregleda

Nagradu je dobio za iskazano zalaganje i rezultate u radu s djecom s teškoćama u razvoju, organizaciju i upravljanje Zlatnim cekinom, poliklinikom i dječjim vrtićem te skrb i pomoć djeci poginulih branitelja i iz obitelji slabijeg imovinskog stanja.

Dan Brodsko-posavske županije obilježen je u ponedjeljak, 17. travnja misom u crkvi Gospe Brze Pomoći u Slavonskome Brodu, koju je predvodio župnik Anđelko Cindori, odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen-obilježjima u Slavonskome Brodu i Novoj Gradiški te dodjelom nagrada i priznanja zaslužnim pojedincima koji doprinose razvoju Županije.

U sklopu svečanog programa u prostoru Glazbene škole u Slavonskom Brodu nagrada za životno djelo – Zlatni grb Brodsko-posavske županije dodijeljena je svećeniku Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Iliji Jerkoviću, ravnatelju Zlatnog cekina, ustanove koja u Slavonskom Brodu djeluje od 1993. godine.

U obrazloženju stoji da je nagradu dobio za iskazano zalaganje i rezultate u radu s djecom s teškoćama u razvoju, organizaciju i upravljanje Zlatnim cekinom, poliklinikom i dječjim vrtićem te skrb i pomoć djeci poginulih branitelja i iz obitelji slabijeg imovinskog stanja, javlja IKA.

Nagradu mu je uručio župan Danijel Marušić i potpredsjednik županijske skupštine Berislav Balen.

U ime laureata pozdravni govor održao je fra Ilija. Naglasivši na početku kako ta nagrada, koju je on dobio, za rad i vodstvo Zlatnog cekina pripada zapravo svim djelatnicima i stručnom osoblju Zlatnog cekina, fra Ilija je uz ostalo rekao: „Njihov rad, edukacije, strpljenje i stručnost za rad s djecom najveći su razlog da se sve ovo održalo i radi do danas. Sve što je do sada postignuto zahvala je njima i našim donatorima, a ja sam samo pazio i borio se da imaju što bolje uvjete za rad te bih se osjećao ‘krivim’ ako nešto nije dobro. Svima nam je od početka bio cilj pomoći djeci s teškoćama u razvoju. Bogu hvala, svaki dan naš je Centar pomalo rastao te je u njemu sada više od 250 djece s teškoćama s kojima dan i noć radi sedamdesetak djelatnika. Naši pacijenti na fizikalnoj terapiji su djeca sa šireg područja istočne Hrvatske koja imaju problema s blagim neurorazvojnim odstupanjima, ali i djeca s teškim i višestrukim oštećenjima, rijetkim sindromima i dijagnozama, poremećajima ponašanja iz autističnog spektra te poremećajima govora i glasa. Od iznimne su važnosti rana intervencija, dobri uvjeti za rad, dobra oprema te stalna stručna usavršavanja koja pohađaju naši djelatnici.“

Zahvalivši svima koji su dosad pomagali rad toga plemenitog Centra prisjetio se samih početaka osnivanja Centra u onim ratnim uvjetima posebno te posebno istaknuo vjeru u Božju providnost glavnog donatora i osnivača dječjeg festivala „Zecchino d’Oro“ iz Bologne o. Ernesta Carolija.

„Danas, nakon 31 godine rada, možemo sa sigurnošću reći da je Zlatni cekin opstao i postao tražena ustanova za rehabilitaciju djece s teškoćama u razvoju ove i okolnih županija zahvaljujući najviše veličanstvenoj Božjoj providnosti, koja je nadahnjivala i radnike i pomagače – pojedince i institucije, pa i one koji su dobronamjerno kritizirali naš rad da bi mogao biti još bolji nego što jest. Zato ipak: najveća hvala i zahvala dobroti Božjoj kojom smo blagoslovljeni i onda kada toga nismo svjesni“, zaključio je fra Ilija te zahvalio društveno-političkim organizacijama, Brodsko-posavskoj županiji, gradu Slavonskom Brodu te OB „Dr. Josip Benčević“ što je prepoznala rad Centra.

Svečanosti su uz fra Iliju nazočili i svećenici Bosne Srebrene fra Stipo Karajica ravnatelj Kruha sv. Ante, osnivača Zlatnog Cekina i fra Ivan Marić, derventski dekan koji je predsjednik upravnog vijeća Zlatnog Cekina.

Fra Ilija je u Slavonski Brod došao u jeku Domovinskog rata 1992. zajedno sa svojim župljanima iz susjedne Bosne i Hercegovine iz Koraća u kojem je bio župnik te je prepoznavši potrebe brojnih izbjeglica i prognanika preporučio svojoj Provinciji osnivanje toga Centra baš u Slavonskom Brodu.