Početna stranica » Folklorna večer s Linđom

Folklorna večer s Linđom

128 pregleda

U prepunoj multimedijalnoj dvorani Sveti Franjo Asiški u Sarajevu, u subotu, 9. ožujka, u okviru projekta Kultura u susjedstvu održana je manifestacija Folklorna večer s Linđom, u organizaciji Udruge Facultas za prosperitet mladeži, Udruge Libertas i Franjevačkog medijskog centra Svjetlo riječi.

Nastupom folklornog ansambla Linđo u Sarajevu, revija Svjetlo riječi, koju izdaju franjevci Bosne Srebrene, obilježila je 37. obljetnicu neprekidnoga izlaženja, a Udruga za kulturne djelatnosti i promociju Libertas 20. obljetnicu utemeljenja.

Manifestaciju Folklorna večer s Linđom otvorio je fra Nikica Vujica, ekonom Franjevačke provincije Bosne Srebrene i gvardijan franjevačkog samostana na Kovačićima istaknuvši da se ovakvim manifestacijama promoviraju kultura i umjetnici na polju regionalne i međudržavne suradnje te se doprinosi jačanju veza Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Potom je uslijedio folklorni program tijekom kojega je publika mogla uživati u izvedbi tradicionalnih folklornih plesova i klapskih pjesmi, a svemu tomu su poseban pečat dali mladi izvođači odjeveni u tradicionalne narodne nošnje. Voditeljica programa bila je Ivana Krstanović.

Ravnatelj Folklornog ansambla Linđo Vlaho Kljunak u izjavi za Svjetlo riječi rekao je kako im je zadovoljstvo što su imali priliku predstaviti se sarajevskoj publici: „Dubrovnik i Sarajevo su povezani mnogim nitima – to su gradovi prijatelji, te se i iz te dimenzije može razgovarati o povezanosti. Stoga nam je drago zbog pružene prilike da nakon mnogo godina budemo gosti grada Sarajeva.” Također je izrazio nadu kako će ovakvih nastupa na ovim područjima biti još u budućnosti jer „ovo nije sve što znamo. Ima tu još dosta lijepih i atraktivnih folklornih točaka”, dodao je Kljunak. On je na kraju manifestacije pozdravio publiku te organizatorima uručio prigodne darove, a fra Nikica Vujica je gostima iz Dubrovnika poklonio knjige fra Petra Anđelovića.

Inače, folklorni ansambl Linđo, osnovan 1964. godine, danas je ustanova u kulturi Grada Dubrovnika. Fenomenima tradicijske kulture, kao svojevrsnim simbolima identiteta, Ansambl Linđo posvećuje posebnu pažnju, ispunjavajući tako svoju zadaću prikupljanja, umjetničkog obrađivanja i scenskog prikazivanja najljepših primjera bogate hrvatske glazbene plesne baštine, nastojeći u svakom segmentu biti što bliži autentičnom narodnom izričaju. Ansambl osobito njeguje klapsku pjesmu, te je dobitnik brojnih priznanja i nagrada.