Početna stranica » Dječak rođen bez mozga krenuo u školu

Dječak rođen bez mozga krenuo u školu

156 pregleda

Kad je rođen Noah Wall, liječnici su procijenili da vjerojatno neće preživjeti. A ako i preživi, imat će velike poteškoće u fizičkom i psihičkom razvoju. Rođen je sa samo 2 % mozga u obitelji na sjeverozapadu Engleske, u pokrajini Cumbria. Noah je bio beznadan slučaj – barem su tako tvrdili liječnici.

U maternici je Noah doživio rijetku komplikaciju poznatu kao spina difida. Ona se očituje tako što se kralježnica ne razvije sasvim, a lubanja se ispuni tekućinom. Mozak ostane samo mala količina tkiva, kako izvještava britanski Mirror. Njegovim roditeljima Shelly i Robu savjetovali su abortus čak pet puta. Oni su to odbili. Nakon rođenja sina, otvorena rana na njegovoj kralježnici zatvorena je, a ugrađena mu je cijev kako bi tekućina mogla isteći iz njegove lubanje.

Shelly i Rob već su izabrali dječji lijes za Nou, ali istovremeno nikad nisu prestali vjerovati da je on bio velik dar za njih. Doveli su ga doma, a cijela ga je obitelj prihvatila sa stalnom ljubavlju, pažnjom i neprestanom brigom. Mozak mu je počeo rasti. I rastao je. I rastao je više.

Kad su mu kao trogodišnjaku snimali mozak, pokazalo se da je porastao na 80 % veličine uobičajenog mozga. Na britanskom TV programu Channel 5 nedavno je emitiran dokumentarni film The Boy who Grew a Brain, odnosno Dječak koji je uzgojio mozak, koji pokazuje Noin napredak.

Njegova obitelj pazi da mu mozak bude stimuliran, kako bi se poticao neurološki rast. Noina neurokirurginja dr. Claire Nicholson iz dječje bolnice Great North Children’s Hospital u Newcastleu nazvala ga je izvanrednim djetetom s dvoje izvanrednih roditelja.

Noah, koji se stalno smiješi i pokazuje empatiju i ljubav u svim riječima i djelima, uči kako pisati i čitati, zna brojati i ide u školu. Njegov se mozak i dalje razvija, više nego je itko mogao sanjati. Nakon nekoliko predstojećih operacija kukova, njegova obitelj vjeruje da bi jednoga dana mogao i hodati. S obzirom na dosadašnji napredak, vjerojatno će se to i dogoditi.