Početna stranica » Dan kosidbe na Kupresu na UNESCO-voj listi nematerijalne kulturne baštine

Dan kosidbe na Kupresu na UNESCO-voj listi nematerijalne kulturne baštine

152 pregleda

Uoči ovogodišnjeg „Dana kosidbe” na Kupresu Organizacija ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu UNESCO na svoj popis svjetske nematerijalne kulturne baštine stavila je ovu već nadaleko poznatu manifestaciju. Tom prigodom predsjednik udruge „Kupreški kosci” Matko Ćurković izjavio je: „Priznanje UNESCO-a za nas je konkretan doprinos očuvanju nematerijalne kulturne baštine koja služi na čast svima u našoj zajednici, dio je našeg ideniteta, povezuje prošlost, sadašnjost i budućnost te pridonosi društvenoj zajednici. Vjerujem da je to prizananje poziv na obnavljanje povezanosti svih Kuprešaka s maticom.”

Osvrnuo se i na život u Kupresu i rad udruge: „Iseljavanja, nažalost, nisu zaobišla ni Kupres. Odlaze pojedinci zbog nemogućnosti ostvarivanja kvalitetnoga života od vlastitoga rada i postignutih stručnih kompetencija. Kuprešaci nemaju povjerenje u sustav i odlaze zbog vlastitoga moralnoga integriteta. No našoj udruzi svakako je cilj pružiti dodatnu pomoć pri povratku u Kupres, nastaviti ih ohrabrivati i pružiti sve informacije vezane za povratak.” Prenosi Glas Koncila.

Nadalje veli da kod mladih vlada velika zainteresiranost za ovu tradiciju: „Mladi su uvijek na ovim prostorima bili vezani za usmena stvaralaštva i djelovanje svojih predaka. O tome svjedoči velik broj zainteresiranih dječaka za košnju ove godine na manifestaciji „Strljanica”. Bila je to prilika da pokažu vještine i nauče neke nove tehnike košenja od starijih. Mlade žene i djevojke vole odijevati kuprešku narodnu nošnju i na brojnim bitnim događajima vezanim za Kupres.

Udruga „Kupreški kosci” osnovana je s ciljem promicanja i očuvanja kupreške povijesne i kulturne baštine. Osnovni cilj udruge, pojašnjava Ćurković jest upoznavanje, predstavljanje i publiciranje i očuvanje svekolike kulture. Udruga pokreće različite projekte, skupove i druženja koji imaju za cilj poticati svijest o očuvanje kulturne baštine.

Tradicija kupreške kosidbe datira iz 1687. godine pa se žitelji Kupresa mogu pohvaliti da tu tradiciju njeguju više od 300 godina. Sada je to prepoznao i potvrdio UNESCO.