Početna stranica » Crveno jezero Natron

Crveno jezero Natron

268 pregleda

Jezero Natron je slano jezero koje se nalazi u sjevernoj Tanzaniji, blizu kenijske granice.

Jezero hrani Ewaso Ng’iro rijeka, kao i mineralima bogati izvori tople vode. Vrlo je plitko, manje od tri metra, a varira u širini ovisno o vodostaju koji se mijenja tijekom godišnjih doba, ostavljajući iza sebe koncentracije soli i drugih minerala – posebno natrijev karbonat (natron).

Ali nemojte dozvoliti da vas ovo neobično plitko crveno jezero zavara, jer ono se smatra jednim od najnegostoljubivijih jezera na svijetu. Kada temperature okolice postanu paklene, jezero se pregrijava i pretvara u gotovo čisti amonijak. Iako i nije toliko negostoljubivo prema  ljudima, kao što je prema većini riba i vodozemaca, pustoš koju stvara oko sebe jasan je dokaz njegovog djelovanja.

Iako većina vrsta ne može podnijeti vruću vodu jezera, koja se često penje i do 41°C, endemske vrste algi (koje jezeru daju crvenu boju) ovdje žive sasvim udobno. One su privukle još jednog gosta, točnije njih oko 2.5 miliona. Natron jezero je jedno od najvažnijih lokacija za flaminga u ovom dijelu Afrike, s obzirom da upravo ovdje grade svoja gnijezda.

Područje oko slanog jezera nije naseljeno, a slane i slatkovodne močvare oko rubova jezera podržavaju razne biljke. Upravo je zbog svoje jedinstvene bioraznolikosti, kao i zbog ove vrste flaminga koja su klasificirana kao ‘skoro ugrožena vrsta’, cijelo područje stavljeno pod zaštitu Vlade Tanzanije.