Početna stranica » Osnovana nova Prizrensko-prištinska biskupija

Osnovana nova Prizrensko-prištinska biskupija

244 pregleda

Republiku Kosovo Sveta Stolica još uvijek nije priznala neovisnom. No Crkva na čelu s papom Franjom 5. rujna uzdigla je Apostolsku administraturu Prizren na rang biskupije i nazvao je Prizrensko-prištinskom.

Papa Franjo uzdigao je dosadašnju Apostolsku administraturu Prizren na razinu biskupije i dao joj naziv Prizrensko-prištinska biskupija. Sveta Stolica objavila je u srijedu kako će prvi biskup ove crkvene pokrajine biti dosadašnji apostolski administrator mons. Dode Gjergji.

Odgovorni odjela za Kosovo u okvirima humanitarne organizacije Renovabis Martin Lenz objasnio je za njemački katolički portal katholisch.de kako je ovaj potez bio duže očekivan. Dosadašnja crkvenopravna struktura pokazala je stabilnost, a i novi biskup Gjergji očekivao je uspostavu nove biskupije.

Nova biskupija obuhvaćat će pokrajinu Republike Kosovo, koja je danas predmet rasprava. Srbija Kosovo promatra kao „Autonomnu pokrajinu Kosovo i Metohija“, a neovisnost Kosova ne priznaje ni Sveta Stolica. Kako je procijenio ekspert za balkanske države gore imenovani Lenz, ovaj crkvenopravni postupak ne označava nikakvu promjenu vatikanske politike naspram Republike Kosovo. Neriješeno pitanje neovisnosti zapravo je pravi razlog što ova crkvena pokrajina tek sad postaje biskupija.

U službenom priopćenju Svete Stolice naglašeno je kako novoosnovana biskupija nastaje na temeljima ranije biskupije. Naime, Prizrenska biskupija na području Kosova postojala je već u 10. stoljeću. Godine 1969. područje ove drevne biskupije objedinjeno je u biskupiju Skopsko-Prizrensku, a nakon rata na Kosovu 2000. godine kosovski je dio te biskupije postao neovisan u smislu da je odijeljen kao apostolska administratura.

Novoosnovana biskupija Prizrensko-prištinska ima dvije katedrale – u Prizrenu i Prištini. Ona u Prištini, glavnom gradu Kosova, posvećena je sv. Majci Tereziji, na čiji je blagdan objavljena vijest o uzdignuću na razinu biskupije.

Novoimenovani biskup mons. Dode Gjergji (55) od 2006. vrši službu apostolskoga administratora ove crkvene pokrajine. U području današnje Republike Kosovo Gjergji se smatra borcem za priznanje kosovske neovisnosti. Za međunarodnu humanitarnu organizaciju Kirche in Not mons. Gjergji rekao je 2007. godine kako je neovisnost Kosova jedini način kako da se spriječi novi rat u tom području.