Početna stranica » Cink – mineral zlata vrijedan

Cink – mineral zlata vrijedan

159 pregleda

Hrana koja može nadoknaditi nedostatak cinka uključuje krastavac, zelenu salatu, masline, grašak, kikiriki, badem, janjetinu

Potreban za imunološki sustav organizma, izgradnju proteina i pokretanje enzima, cink je jedan od najvažnijih minerala u organizmu. Omogućava normalan rast, razvoj i spolno sazrijevanje. Osobe koje su često na dijeti, ne konzumiraju meso i mliječne proizvode, kao i starije osobe s kroničnim bolestima, pripadaju rizičnoj grupi koja pati od nedostatka ovog minerala.

Hrana koja može nadoknaditi nedostatak cinka, uključuje krastavac, zelenu salatu, masline, grašak, kikiriki, badem, janjetinu, govedinu, teleću džigericu, jaja, sir, mlijeko i jogurt. Osim oslabljenog apetita, postoji nekoliko znakova da vašem organizmu nedostaje cink.

Pokazatelji da vam nedostaje cink

Ukoliko vas prehlade “napadaju” jedna za drugom, postoji mogućnost da je nedostatak cinka izazvao pad imuniteta. Čak šest posto cjelokupnog unosa cinka nalazi se u koži i određene studije dokazuju da osobe koje pate od akni, često nemaju dovoljno cinka u organizmu. Cink ima veliku ulogu u proizvodnji i otpuštanju hormona melatonina. Zbog toga, premalo ovog minerala dovodi do problema sa spavanjem.

Niske količine hormona štitne žlijezde, mogu upućivati na to da tijelo ne apsorbira dovoljnu količinu cinka, što je stanje povezano i sa gubitkom kose.

Mnoge studije su pokazale kako terapija cinkom može pomoći pri usporavanju kognitivnog propadanja, ali i da njegov nedostatak može da ubrza tijek bolesti.

Najbogatiji meso i školjke

Smatra se da se raznovrsnom prehranom može omogućiti dovoljna dnevna količina cinka. Najbolji su prirodni izvori cinka, meso (uključujući i crveno meso i perad, a posebno junetinu, puretinu i iznutrice) te ribe i drugi plodovi mora, posebno kamenice te drugi školjkaši, rakovi i tunjevina.

Značajni su izvori cinka mlijeko i mliječni proizvodi, jaja i cjelovite žitarice. Iako je iskoristivost cinka iz biljne hrane znatno manja nego iz one životinjskog porijekla, nemojte zanemariti biljne izvore cinka: orašaste plodove, grašak, grah, soju i sojin sir tofu, pivski kvasac, pšenične klice, bundevine i druge sjemenke. Svakako obogatite prehranu što raznovrsnijim voćem i povrćem koje također sadrži cink.

Cink treba posebno uzimati u zimskim mjesecima i to neprekidno šest do osam nedjelja. Iskustva su pokazala da na nivou sluzokože grla i nosa stvara barijeru koja sprečava viruse gripa da prodru dalje u organizam.