Početna stranica » Cimet – Cinnamomum zeylanicum

Cimet – Cinnamomum zeylanicum

255 pregleda

Narodni nazivi: cimet, kanela, cinamon, tarčin, darčin

Cimet je stara ljekovita biljka koja se spominje već u Starom zavjetu. U Indiji se već tisućama godina primjenjuje kao lijek. Prema pisanim zapisima upotrebljava se kao začin, a istodobno kao lijek protiv prehlade, gripe i smetnji s probavom još od 500. godine prije Krista u starom Egiptu, Grčkoj i Europi. Pradomovina mu je Indija, a kasnije se proširio u Cejlon i Šri Lanku gdje kao divlji, vrlo ljekovit i kvalitetan raste na velikim površinama, tvoreći čitave šume. Prije više od 2000 godina karavanima je stizao u Europu, a uvoz se povećava u srednjem vijeku, zajedno s đumbirom i mnogim drugim začinima s Dalekoga istoka. Kod nas ne raste, nego se uvozi.

Drvo izraste 6 – 8 m u visinu, vrlo je razgranato, a lišće duguljasto, ovalno, glatko i sjajno. Iz njegovih pazušaca u siječnju od smeđih pupoljaka izrastu bijeli, na dugim peteljkama, bezmirisni cvjetovi. U ranu jesen iz njih nastanu najprije zeleni, a kasnije tamnomodri plodovi. Oni se ne jedu, nego se iz njih istiskuje vosak za mirisave svjetiljke.

Ljekovita svojstva i primjena: Za liječenje se upotrebljava cimetova kora i ulje. Kora i listovi se upotrebljavaju i kao začin – listovi služe kao začin, poput lovorovih. Iz listova se dobiva ulje. Cimet sadrži mnoge ljekovite tvari, a posebno eteričnoga ulja. Vanjski dio kore cimeta se oguli i baca jer nema nikakvih ljekovitih svojstava, a osim toga vrlo je gorak. Kora se guli sa stabla tek nakon 5 – 6 i više godina starosti biljke te potom suši. Kad se suši na suncu, kora se savija.

Uspješno uklanja nadimanje, grčeve, djeluje antiseptično, stimulira mnoge funkcije organizma, pojačava cirkulaciju, jača želudac, djeluje protiv parazita, snižava razinu šećera, pomaže kod probave, povraćanja i proljeva te prehlade i gripe.

Čaj: Jedna mala žlica dobro usitnjene ili samljevene kore cimeta stavi se u šalicu vrele vode, ostavi 10 – 15 minuta poklopljeno, procijedi te popije toplo i na gutljaje. Dnevno se pije 2 – 3 puta po 1 šalicu ovoga čaja za vrijeme jela. Vrlo dobro djeluje protiv prehlada i gripe.

Uvarak: Četiri grama samljevene cimetove kore, 2 g samljevenoga korijena ginsenga, 3 g samljevenoga korijena sladića i 1 g korijena ingvera stavi se u 4 šalice vode, pusti da prokuha, poklopi i ostavi neka još kuha 10 – 15 minuta na laganoj vatri. Procijedi se te pije toplo i na gutljaje, po 2 šalice dnevno. Glavobolja koja je nastala uslijed napetosti postupno će nestati.

Tinktura: U bocu od 1 litre se stavi 100 g usitnjene ili samljevene cimetove kore, zatim se nadolije 70-postotnog alkohola, dobro zatvori, promućka nekoliko puta i ostavi na toplom mjestu. Svaki dan bocu treba nekoliko puta dobro protresti. Nakon 3 – 4 tjedna sve se procijedi kroz gazu i dobro ispreša te ulije u tamnu bocu i ostavi na tamnom i hladnom mjestu. Kod svih spomenutih bolesti dnevno se uzima triput po 20 – 30 kapi ove tinkture na komadiću crnoga kruha, a pojede se 15 minuta prije doručka, ručka i večere. To se provodi 3 tjedna, potom se tjedan pauzira, a po potrebi kura se ponovi.

Cimet s vinom: 100 g usitnjene cimetove kore stavi se u jednolitrenu bocu, napuni najboljim domaćim slatkim crnim vinom, dobro zatvori i ostavi 2 tjedna u tami. Procijedi se kroz gazu i dobro ispreša. Dnevno se pije triput po 1 mala čašica, i to 15 minuta prije doručka, ručka i večere. To izvanredno djeluje kod svih gore navedenih bolesti.

Prah: Upotrebljava se najviše kao začin, na jedan obrok može se staviti 1/2  male žlice. Time će se pojačati rad živaca u želucu i funkcija vegetativnoga živčanog sustava. Duže uzimanje triput dnevno po pola male žlice cimeta u prahu pomoći će dijabetičarima da snize šećer u krvi. Kod nagloga i neugodnoga izbacivanja zraka iz želuca vrlo je djelotvorno odmah uzeti 1 malu žlicu cimetovog praha i potom popiti malo vode. Stanje će se ubrzo smiriti.

Oprez! Cimet se ne smije uzimati u velikim količinama jer u protivnom može doći do zatrovanja. Trudnice i dojilje neka ne uzimaju cimet ili bilo koje preparate od cimeta. Jednako tako žene koje imaju prejaku menstruaciju neka ne uzimaju preparate s cimetom zato što on pojačava menstruaciju jer stimulira rad maternice. Žene u Indiji upotrebljavaju cimet kao sredstvo protiv začeća!