Početna stranica » Blagdani i izazovi

Blagdani i izazovi

118 pregleda

Za božićnih blagdanskih dana bilo je puno vremena i prilika za druženje s prijateljima te za posjete rodbini. U svakom domu u koji sam ušla dočekao me i svugdje prisutni veliki ekran koji je svime dominirao i sve kontrolirao. On je utjecao i na naše razgovore (često ih i prekidao), ali je i pokazivao što se to u obiteljima gleda i na što se djeca posebice ugledaju.

Poznato mi je da ovaj problem postoji i da ova pojava traje već duže vrijeme ali tolika zaraženost i odraslih istim tim slikama i prepričavanjima zgoda i nezgoda estradnih zvijezda novoga doba, to mi je tek postala enigma. Znaju se imena svih „pevaljki”, imena njihove djece, njihovih bivših i sadašnjih muževa, poruka koje one šalju jedne drugima i koje uglavnom graniče sa svakom pristojnošću. Postavlja se pitanje zašto je toliko prisutna opčinjenost tim golišavim prsatim ženama, umjetnog izgleda i još strašnije pojave? Zašto se mlade djevojke ugledaju na te žene koje ničega prirodnoga u sebi nemaju, koje izgledaju kao da su ispale iz nekog tamnog dijela ljudskog poimanja? Zašto srednjoškolke izbjeljuju svoju kosu do potpunog uništenja samo da bi izgledale kao njihovi uzori – turbo folk izvođačice?

Pogrešne vrednote

Ne mogu reći pjevačice, jer, daleko je to od pjesme. U većini obitelji u koje sam došla bila sam prisiljena slušati te nakaradne zvukove i slušati tekstove koji vrijeđaju ljudsku pamet. Djeca pjevuše te riječi, nesvjesna njihova značenja! Roditelji ništa čudno ne vide u tome, jer i oni isto slušaju, isto se ponašaju, iste koncerte posjećuju. I onda, kao da je to najnormalnije, pripovijedaju kako je jedan otac uložio silne novce kako bi njegov jedinac uspio u tom polu-svijetu i kako se otac sad diči svojim sinom, jer je to njegov isplativi ulog!

Je li taj roditelj uopće svjestan u što je uveo svog sina, u kakav svijet je njegovo dijete dospjelo hranjeno njegovom ljubavlju i brigom? Kamo ide ovaj svijet i dokle će se ovako kotrljati ka bezdanu?

Ulijevati u dijete pogrešne vrednote još od malih nogu znači uništavati dijete i upućivati ga na put koji mu ništa dobroga neće donijeti. Tko su idoli današnjoj djeci, što djeca gledaju na televiziji, na kakve koncerte idu, o čemu komuniciraju putem mobitela? Znaju li roditelji kakvim utjecajima pripuštaju svoju djecu i tko to manipulira njihovom djecom? Kakav je svijet noćnih izlazaka, kakvi su susreti u mračnim prostorima i kakve se navike razvijaju? I pri tom, oni rijetki koji ne slijede slijepo neuke i priproste idole i ne slušaju ono „što svi slušaju” postaju meta ismijavanja pa počesto i mobinga. Cijelo društvo je zapalo u blato nepoštenja, pogrešnih vrednota i laži. Kud god se dijete ili odrasli okrenu, nailaze samo na vijesti o ubojstvima, o nepoštenim radnjama i skandalima kojima ih obasiplju njihovi idoli kako bi se što duže o njima govorilo i kako bi nametali svoj nesretni život i osamljenost drugima, onima koji nemaju razvijenu kritičku svijest niti su dovoljno zreli da uvide što je doista vrijedno a što je prijevara. Kako Sveti Otac Benedikt ističe, zlo crpi svoju snagu iz neodlučnosti i brige oko onoga što će drugi ljudi o nama misliti.

Nejasne granice

Još je zanimljive kad cijela obitelj gleda Pink i Zvezde Granda i onda stane veličati pojedine osobe i pravdati njihove nesretne živote i ispade! I to rade djedovi, bake, mame, tate. Naravno da će i djeca isto to raditi jer se ugledaju na starije. Djeca znaju imena svih tih nazovi zvijezda, a kad ih pitate tko je bio Tesla, Einstein, Aristotel, Michelangelo… Uh, teško pitanje. Ako neka od novokomponiranih zvijezda uspije neki od ovih likova strpati u svoje rime, onda će ovi likovi biti proslavljeni među mladima, inače to ih ne zanima. I što je još gore ako i vi pokažete da vas to ne zanima, ako zamolite da ugase TV, to se neće dogoditi.

(…)


Cijeli tekst iz rubrike Pogled u dušu pročitajte u tiskanom izdanju Svjetla riječi.
Ako još uvijek niste naš preplatnik, pretplatiti se možete ovdje ili nas za više informacija kontaktirajte na 033 726 200 i pretplata@svjetlorijeci.