Početna stranica » A sada spektakl

A sada spektakl

129 pregleda

Ovim je riječima u fenomenalnoj Top listi nadrealista jedan čikica u kontejneru najavljivao, potpuno nezainteresirano i pomalo pijano, novi skeč nakon čega bi nastavio drijemati. Kako sada stvari stoje, tim bi riječima čikica mogao najaviti i našu postizbornu stvarnost.

Razlika je u tome što se nakon najave čovjek ne može nasmijati, isključiti TV i krenuti za ozbiljnim poslom. Jedino što može, a što se u velikoj mjeri već radi, jest isključivanje samoga sebe iz države BiH i uključivanje u neku drugu ozbiljnu državu.

Novo staro poglavlje

Skoro jedan mjesec prije Općih izbora sve su ulice i putovi u BiH više sličili skijaškim stazama na kojima su umjesto vratnica bili plakati naših potencijalnih kandidata za ovo i ono. Lijepljeni su na svim mogućim i nemogućim mjestima tako da je jedno vrijeme bio veliki rizik zastati na glavnoj sarajevskoj ulici jer bi netko istoga trenutka na tebe zalijepio plakat. Ono što im je svima zajedničko jest da su dizajneri više vremena potrošili dotjerujući kandidate u Photoshopu, nego što su ovi potrošili vremena smišljajući koliko-toliko solidan izborni slogan. No, sunčani sedmi listopadski dan sam se pobrinuo i zatvorio to poglavlje kako bi nam otvorio novo četverogodišnje poglavlje sa starim, dobro uhodanim i usklađenim ishodom u kojemu je BiH opet izabrala svoju budućnost zaboravljajući troma iskustva i sadašnjosti i prošlosti. Ako je točno da svaka država ima vlast koju zaslužuje (Joseph de Maistre), onda bi bilo krajnje vrijeme da prestanemo tražiti krivce u našim političkim predstavnicima i predvodnicima za lošu političku, gospodarsku, društvenu, kulturnu i inu situaciju. Možda bi ipak najbolje bilo da stvarne razloge potražimo u samima sebi. Da ipak nije do nas?

U ovom članku uopće neću spomenuti ni jedno ime (ne)izabranih političkih predstavnika koliko god se, naizgled, sve vrtjelo oko imena, što će na kraju članka biti samo po sebi jasno. Mislim da je u ovim prijelomnim vremenima za našu zajedničku domovinu najsmislenije i najkorisnije sagledati situaciju „odozdo”, iz perspektive naroda, jer su tu najveći problemi i već sada katastrofalna demografska pustoš. Perspektiva „odozgor” sjajna je i tu vlada velika gužva jer smo na ovim izborima birali između nešto više od 7000 kandidata, 67 stranaka, 34 nezavisna kandidata s isto toliko koalicija. A tko bi se gurao tamo gdje nije dobro i gdje se mora svakodnevno kruh zarađivati s motikom? Bez obzira na koji način i kojim sredstvima, BiH je izabrala sebi vlast. Pa tko će nas predstavljati u Predsjedništvu? Ovdje ću se osvrnuti samo na ono što su nam sva trojica poručila u izbornoj noći.

Ima li logike?

Prvi od njih se nije prvi obratio javnosti, kako se obično očekuje od novoizabranoga kandidata, nego je ushićeno čekao da ga prozove i pozove stranački šef. U njegovoj sjeni, on vrlo samouvjereno, već i prije objave službenih rezultata izbora, izjavljuje kako će odmah zahtijevati od druga dva člana Predsjedništva to i to, a istovremeno je imao velikih teškoća sa zaustavljanjem vatrometa u vlastitoj kući. Tako se dobije dojam da će njegova glavna zadaća biti predsjedanje drugom dvojicom članova Predsjedništva. Teško je reći koji su razlozi za takav nastup. Vjerojatno glavni razlog leži u (…)


Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Svjetla riječi.
Ako još uvijek niste naš preplatnik, pretplatiti se možete ovdje ili nas za više informacija kontaktirajte na 033 726 200 i pretplata@svjetlorijeci.