Početna stranica » 80 godina mučeničke smrti fra Bone Grebenarevića

80 godina mučeničke smrti fra Bone Grebenarevića

609 pregleda

Na nedjelju Krista Kralja u Župi Podhum kod Livna, 26. studenoga, svečanim euharistijskim slavljem, okupljena zajednica vjernika obilježila je 80. godišnjicu mučeničke smrti fra Bonaventure Grebenarevića, prvog podhumskog župnika

Svečano euharistijsko slavlje predvodio je banjolučki biskup mons. dr. Franjo Komarica, u koncelebraciji sa goričkim gvardijanom fra Marko Ešegovićem, don Antom Kutlešom iz Prisoja i mjesnim župnikom fra Juricom Perišom.

O životnom putu i mučeničkoj smrti fra Bonaventure Grebenarevića u pozdravnom govoru župnik fra Jurica je rekao kako je to: „priča o predanosti i požrtvovnosti. Fra Bono još kao profesor na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom bio je učitelj sjemeništaraca a u župama livanjskog kraja nastavio je ulogu poučavatelja djece i mladih. Učio ih je čitanju i  pisanju te da vole Crkvu i Isusa Krista. Crpio je vjeru i nalazio snagu života iz odnosa s Kristom Kraljem i jedinim Spasiteljem čovjeka. Lišen svih ljudskih prava i dostojanstva nakon što je mučen u zatvoru u mrkloj noći, streljan i bačen na livanjsko smetlište lokaliteta Bugojanska Malta.”

Nakon pozdravnog govora uslijedila je nadahnuta propovijed biskupa Franje u kojoj je kroz priču o Ponciju Pilatu govorio o tome kako je strahovlada okrutnih vladara, osvajača i ubojica kratkotrajna za razliku od kraljevanja Isusa te je njegove riječi „Moje kraljevstvo nije od ovoga svijeta” pojasnio: „To znači drugim riječima: ja se ne služim ni mačem, ni puškom ni bombom, ni prevarama, ni lažima, ni nepravdom, ni legijama, da održim svoju vlast. Ja darujem istinu, pravdu, ljubav i mir ljudskim srcima, da ona budu sretna i da šire ozračje sreće i mira u svome životnom okruženju. Moji su simboli ne oštri mač, ni krvožedni lav, ni grabežljivi orao, nego križ i janje! Ja ne ubijam nikoga, nego omogućujem svakome, tko u mene vjeruje, tko ide za mnom i tko sluša moje riječi, da ima život vječni!” Prisutne je podsjetio i na nepravedan i lažan sudski proces vođen protiv fra Bonaventure Grebenarevića te ga se prisjetio riječima: „Fra Bono je bio poznat kao vrlo ugledan i savjestan redovnik, te čovjek molitve i rada. U svim svojim službama je bio vrlo točan. Spram braće redovnika jako pažljiv i obziran. Prema svojim župljanima u svako doba u svemu susretljiv i bliz im, uslijed čega ga je narod jako volio i odan mu bio. Ne samo da se brinuo za njegovo duhovno dobro, nego se svakom prigodom kod građanskih vlasti zauzimao za nj u svim njegovim potrebama. Za nj se može punim pravom reći, da je bio pravi narodni svećenik. Ta velika ljubav prema svome stadu učinila ga je, da ga, i kraj očite pogibelji za život, nije htio napustiti, već (je) ostao u njegovoj sredini hoteći da s njime dijeli njegove boli i patnje pri čemu je eto, i svoj život položio.”

Ministranti i franjevački postulanti s Gorice posluživali kod oltara, zbor župe animirao je misno slavlje predvođen Mirkom Puđom.

Pošto je župa Podhum jedna o raseljenijih župa livanjskog kraja televijzijska ekipa PROTV iz Tomislavgrada ostvarila je živi prijenos svete mise preko svog tv kanala te su napravili video prilog o životu župe i ovoj proslavi kroz priču najmlađih članova ove zajednice s Buškog Jezera. Fra Bono koji je sam radio u odgoju te kao svećenik i franjevac svima je bio i svjedok i učitelj te upravo ovi mladi znak su kako njegov život i žrtva nisu zaboravljeni. U memoriji i ovih malih – velikih ljudi ostati će uspomena na jedan požrtvovni život svećenika mučenika fra Bone koji je sa svetim piscem slobodno mogao reći: „dobar sam boj bio, trku života završio, vjeru sačuvao. Pripravljen mi je vijenac pravednosti koji mi jednino može darovati Isus Krist – Kralj svemira i svih ljudi.”

Zajedničko druženje nastavljeno je u župnoj kući gdje su se okupili svi oko zajedničkog obiteljskog stola te u radosti i veselju skupa pjevači, ministranti, framaši i gosti nastavili agape u srdačnim razgovorima i ugodnoj atmosferi okupljeni o ovoj obljetnici.

(Fra Jurica Periša)


Fra Bonaventura (Luka) Grebenar, rođen 13. kolovoza 1884. u Biloj kod Livna, ostavio je neizbrisiv trag kao redovnik, svećenik, učitelj i mučenik. Nakon osnovne škole u Livnu, nastavio je obrazovanje u Visokom i studirao bogoslovlje u Livnu i Sarajevu. Od 1905. bio je član franjevačkog reda, a svećeničke zavjete položio je 1909. Pastoralno djelovanje je započeo kao kapelan u Čukliću 1910., a potom je postao profesor u Visokom gdje je predavao latinski, grčki, hrvatski jezik, matematiku, zemljopis, krasnopis i gimnastiku. Kao župnik, služio je u Ljubunčiću i Vidošima, ističući se svojim radom i posvećenošću. Službu gvardijana obavljao je na Gorici od 1925. do 1928. Najznačajniji dio njegovog života obilježava služba u Podhumu od 1932. Kao prvi podhumski župnik, fra Bono je bio iznimno cijenjen među župljanima zbog svoje pristupačnosti i bliskosti s pukom. Njegov miran život tragično završava u studenom 1943. Partizani su ga zarobili dok je obavljao ukop vjernika, a nakon više od tri tjedna zatočeništva i mučenja, osuđen je na smrt i strijeljan u Livnu. Njegovo tijelo pronađeno je na smetlištu, potom je svečano pokopano na samostanskom groblju svetog Mihovila na Gorici. Fra Bono ostao je upamćen kao predan duhovnik koji je stradao mučeničkom smrću.