Početna stranica » Zvona francuske katedrale

Zvona francuske katedrale

193 pregleda

Zvona francuske katedrale zvone u neobično vrijeme, svaku večer s početkom u 21:50h. Na vrhu tornja katedrale u Metzu u Francuskoj, jedno od tri manja zvona, nazvano „Anne de Turmel”, stanovnicima redovito zvoni pet minuta. Navikli su na to, te vjerojatno više ne obraćaju pažnju na njega, ali zašto ovo zvono zvoni u tako kasnom i čudnom trenutku?

Legenda kaže da je u 19. stoljeću Anne, kći Josepha de Turmela, gradonačelnika Metza (od 1816. do 1830.), bila zaručena s čovjekom po imenu Jean Régnault. Jedne je večeri, dok ga je Anne nestrpljivo čekala, zavrtjevši zaručnički prsten na prstu, začula kreštav krik s gradskih ulica. Nakon cijele noći čekanja, ujutro je saznala da su ga napali razbojnici i pronašli mrtvog u rijeci Moselle.

U znak sjećanja na zaručnika svoje kćeri i kako bi izbjegao druge noćne napade, gradonačelnik grada odlučio je uspostaviti policijski sat s početkom u 22:00 i za tu je priliku ubačeno još jedno zvono. Svake večeri oglašava se zvono u svim ulicama grada i upozorava stanovnike da je vrijeme za povratak kući. Legenda također kaže da je Anne istopila svoj zaručnički prsten u tekuću broncu za zvonik u znak sjećanja na svog preminulog zaručnika.

Iako svi volimo legende zbog njihova romantična dodatka, povijesni arhivi katedrale otkrivaju točnije činjenice. Iako je ovo zvono katedrali doista dao gradonačelnik Joseph de Turmel, on ga nije naručio. Prvotno nazvano „Marie Jeanne”, zvono je izliveno za bolnicu Sainte – Catherin de Verdun. Gradonačelnik ga je nabavio tek 1816. godine s ciljem da zvoni svako jutro kako bi pozvao stanovnike da očiste ulice i svaku večer kako bi ih potaknuo da odu kući jer su ulice u to vrijeme bile slabo osvijetljene.

Iako danas stanovnici Metza više nemaju policijski sat, zvono ih i dalje svaku večer podsjeća na ovaj dio lokalne povijesti, prenosi Aleteia.