Početna stranica » Zvijezda je i kršćanski znak

Zvijezda je i kršćanski znak

210 pregleda

U vrijeme dok su na našim prostorima bili dominantni komunistički znakovi, mnogi su mislili kako je znak zvijezde tipičan komunistički znak. Zvijezda se, međutim, kao znak upotrebljavala i ranije i na drugim mjestima (američka zastava npr. ili znak Europske unije!) Zvijezda je, dapače, i biblijski i kršćanski znak i upotrebljava se vrlo često

 Četiri kraka
Četverokraka zvijezda stilizira se tako da sliči križu i poznata je kao Betlehemska zvijezda ili Božićna zvijezda. Oblik križa podsjeća na njegovo rođenje, ali i svrhu zbog koje je rođen.

Pet krakova
Peterokraka zvijezda je također Betlehemska zvijezda. Sugerirajući oblikom ljudsko tijelo, ona simbolizira Isusovo utjelovljenje.
Kršćanska peterokraka zvijezda mora se, međutim, razlikovati od poganskog tzv. pentagrama koji je oblikovan od pet crta koje se međusobno križaju. Obično okrenut naglavačke, pentagram se povezuje sa sotonskim ritualima.

Šest krakova
Šesterokraka zvijezda je Stvoriteljeva zvijezda. Njezinih šest krakova simboliziraju šest dana stvaranja. Krakovi također predstavljaju šest Božjih atributa: moć, mudrost, veličanstvo, ljubav, milost i pravdu. Ova zvijezda također je poznata kao Davidova zvijezda i danas je simbol modernog Izraela. Šesterokraka zvijezda ima prastaro porijeklo i korištena je u mnogim religijama s različitim značenjima.

Sedam krakova
Sedmerokraka zvijezda simbolizira sedam darova Duha Svetoga: mudrost, razum, savjet, jakost, znanje, pobožnost, strah Božji.

Osam krakova
Osmerokraka zvijezda je krsna zvijezda. Osam je tradicionalno broj koji simbolizira regeneraciju (preporod). To je stoga što su mnoge krstionice redovito imale oktogonalno (osmerokutno) postolje. Isus je obrezan i dobio ime kada je imao osam dana. Krštenje se razumijeva kao novozavjetni ekvivalent starozavjetnom obrezanju.

 Devet krakova
Deveterokraka zvijezda simbolizira devet plodova Duha Svetoga navedenih u Poslanici Galaćanima. Ta zvijezda se često pojavljuje s u krakove upisanim latinskim inicijalima (početnim slovima) naziva svakoga od plodova: charitas (ljubav), gaudium (radost), pax (mir), longanimitas (strpljivost), benignitas (blagost), bonitus (dobrota), fides (vjernost), mansuetudo (skromnost)  i continentia (uzdržljivost).

Dvanaest krakova
Dvanaesterokraka zvijezda uzima se kao simbol dvanaest plemena Izraelovih ili dvanaest apostola. Može se također koristiti za Bogojavljenje kao simbol dvanaest dana Božića u kojima Crkva slavi pojavu Krista kao Sina Božjega.

Zvijezde sa Suncem i Mjesecom
Dvanaest zvijezda koje okružuju Sunce i Mjesec predstavljaju Jakova i njegovu ženu i dvanaest sinova Jakovljevih koji su postali praoci i dvanaest plemena Izraelovih. Oni su starozavjetni tip Božjeg izabranog naroda.