Početna stranica » „Zrno soli“ HKC sv. Franje predstavlja FBiH

„Zrno soli“ HKC sv. Franje predstavlja FBiH

139 pregleda

Interijer cafe-a „Zrno soli” u sklopu Hrvatskog kulturnog centra „Sv. Franjo” u Tuzli jedan je od 14 projekata koji predstavljaju FBiH na Balkanskom Arhitektonskom Bijenalu 2021. Stručni žiri Balkanskog Arhitektonskog Bijenala i komesar za Bosnu i Hercegovinu doc. dr. Igor Kuvač, odabrao je i pozvao tuzlanski arhitektonski ured „Novi dom” da s ovim projektom sudjeluju na izložbi Balkanskog Arhitektonskog Bijenala kao reprezentativni primjer arhitekture i interijera.

Pored arhitekata Ane i Jure, projektantski tim čine mr. sc. Ivan Bosankić, dipl. ing. el. na projektu stropne parametrijske svjetleće instalacije i akademski slikar dr. art. Josip Mijić autor vizualnog identiteta znaka i logotipa.

Cafe „Zrno soli” u završnoj je fazi vanjskog uređenja. Ovaj arhitektonsko – urbanistički projekt dio je velikog projekta revitalizacije stare gradske jezgre Tuzle, a prema njemu se na mjestu stare, uslijed slijeganja porušene, katoličke crkve gradi novi Kulturni centar koji svojom formom i siluetom asocira na stare objekte duboko usađene u memoriji mjesta. Kompleks čine objekti multifunkcionalne dvorane i prateći objekt s uredskim prostorima u čijem prizemlju se nalazi cafe „Zrno soli”.