Početna stranica » Znakovi da ste pretjerali s unosom slane hrane

Znakovi da ste pretjerali s unosom slane hrane

138 pregleda

Prekomjerni unos soli s vremenom može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema

I dok se preporučuje dnevni unos kuhinjske soli do 5 g, prosječni građanin unosi čak duplo veću količinu od 11,6 g. Prekomjerni unos soli s vremenom može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.
Ovo su očiti znakovi da pretjerujete s unosom soli.

Oticanje

Prsten vam više ne stane ni na jedan prst, a noge i oči su vam odjednom natečene? Vjerojatno konzumirate previše soli. Stanje kada vaše tijelo počinje zadržavati dodatnu vodu zbog visokog unosa soli zove se edem i treba ga liječiti vrlo strogom prehranom.

Pretjerana žeđ

Natrij pronađen u soli pomaže uravnotežiti tekućine u vašem tijelu.
Pri konzumaciji veće količine soli, tijelo treba više tekućine kako bi vam pomoglo očistiti sustav te kako bi omogućio mišićima i drugim organima ispravan rad. Voda je zato najbolji način da vratite stvari u normalu.

Promjene u mokraći

Nakupljanje natrija u vašem tijelu izaziva ozbiljne promjene u mokrenju koje se mogu pojaviti zbog dva razloga:

• Konzumiranje puno soli dovodi do toga da vaši bubrezi rade ‘prekovremeno’ kako bi je uklonili iz tijela. To može uzrokovati bolesti bubrega koja dovodi do češćih odlazaka na WC i urin je nerijetko proziran.

• Previše natrija u tijelu može biti posljedica gubitka tekućina koja često dovodi do dehidracije. Kada postoji značajan gubitak vode u tijelu, izlučivanje urina smanjuje se i on postaje gust i tamno žut.

Bolne kosti

Kad konzumirate previše soli, bubrezi tu sol ne mogu potpuno izbaciti i to uvelike povećava gubitak kalcija. Kronični nedostatak kalcija može dovesti do slabih kostiju, problema sa zubima, a može čak uzrokovati razvoj osteoporoze.

Grčevi u mišićima

Održavanje natrij-kalij ravnoteže ključno je za zdravlje, jer su ti kemijski elementi odgovorni za kontrakciju mišića. Ako uznemirite ravnotežu pretjeranom konzumacijom slane hrane, možete osjetiti grčeve ili stezanje i bol u mišićima.

Uporne glavobolje

Prekomjerna potrošnja natrija povećava volumen krvi, tako da zauzima više prostora u krvnim žilama. Ovo širenje krvnih žila uzrokuje visoki krvni tlak (hipertenzija) i može izazvati teške glavobolje.

Kognitivni problemi

Hipertenzija uzrokovana visokim unosom soli može oštetiti arterije koje vode do mozga.
To bi moglo utjecati na vašu sposobnost jasnog razmišljanja i otežati vam da se usredotočite na svakodnevne zadatke. Osim toga, konstantna dehidracija može dovesti do slabe memorije, osjećaja umora i usporenih refleksa.