Početna stranica » Zlatni jubilej misništva

Zlatni jubilej misništva

180 pregleda

U subotu, 18. svibnja 2019. u crkvi sv. Petra i Pavla u Đakovici (Republika Kosovo), dvojica franjevaca Franjevačke provincije Sv. Križa – Bosne Srebrene: fra Hil Kabashi, umirovljeni biskup, bivši Apostolski administrator Južne Albanije, a sada član samostanskog bratstva u samostanu sv. Ante u Đakovici, te fra Franjo Vrgoč, član samostanskog bratstva u samostanu na Gorici kod Livna, proslavili su 50. obljetnicu svoga svećeničkoga ređenja.

Sveta misa je započela svečanom procesijom u kojoj su, uz slavljenike, bili brojni uzvanici: mjesni ordinarij mons. Dodë Gjergji, biskup prizrensko-prištenski; nadbiskup barski mons. Rrok Gjonlleshaj; umirovljeni barski nadbiskup mons. Zef Gashi; biskup Sape (u Albaniji) mons. Simon Kulli; provincijal Albanske franjevačke provincije fra Aurel Gjerkaj, kao i 35 redovničkih i dijecezanskih svećenika pristiglih s Kosova, iz Albanije, Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Na početku svete mise pozdravne riječi svećenicima, brojnim redovnicama i okupljenim vjernicima uputio je fra Ndue Kajtazi, gvardijan samostana sv. Ante u Đakovici, a zatim je uslijedilo misno slavlje koje je predvodio biskup slavljenik. On je prije početka mise naglasio da će svetu misu prikazati kao zahvalu Bogu za zlatni jubilej misništva, ali i za dvojicu već pokojnih kolega svećenika franjevaca: fra Petra Karajicu i fra Tomislava Maganjića koji su zajedno s njima zaređeni prije 50 godina, ali su u međuvremenu preminuli.

U prigodnoj propovijedi, tumačeći Ministerium sacerdotalis, crkveni dokument koji govori o otajstvu svećeništva, umirovljeni barski nadbiskup mons. Zef Gashi, protumačio je važnost svećeničkog reda, čestitao današnjim slavljenicima i uputio im riječi zahvale za sve dobro učinjeno na slavu Božju i na dobrobit kršćanskog puka.

Na koncu svete mise pročitana je prigodna čestitka i tekst Apostolskog blagoslova koji je papa Franjo uputio umirovljenom biskupu fra Hilu Kabashiju povodom Zlatne obljetnice svećeništva. Pismo je najprije pročitano na latinskom, a potom na albanskom jeziku.

Zatim je riječi čestitke slavljenicima uputio i mjesni ordinarij mons. Dodë Gjerjgji, prizrensko-prištinski biskup. Nakon njega prisutnima se obratio zlatomisnik fra Franjo Vrgoč, koji se prisjetio davne 1969. godine kada su u Sarajevu zaređena četiri franjevaca iz Bosanske i četiri iz Hercegovačke provincije. Na koncu se braći svećenicima i okupljenim vjernicima obratio biskup slavljenik, fra Hil Kabashi zahvalivši svima na dolasku i upućenim riječima.

Nakon svetog misnog slavlja nastavljeno je zajedničko druženje i ručak, uz bogat kulturno-umjetnički program.