Početna stranica » Žena se probudila iz kome – nakon 27 godina!

Žena se probudila iz kome – nakon 27 godina!

156 pregleda

Jedna je žena 1991. godine doživjela tešku prometnu nesreću, u kojoj je ostala bez svijesti. Stanje kome nastavljeno je narednih 27 godina, uz dugotrajno liječenje u inozemstvu. Tek se nedavno probudila iz kome i liječenje nastavila u svojoj domovini. 

Posljednjih dana na mrežnim portalima predstavljena je vijest o ženi koja je nakon 27 godina provedenih u komi konačno došla svijesti. Riječ je o gospođi Muniri Abdulla iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja je 1991. godine doživjela prometnu nesreću i ostala bez svijesti. Toga ju je dana brat njezina muža vozio doma, od vrtića u kojemu je bio njezin 4-godišnji sin Omar Webair. Munira Abdulla svoga je sina držala u naručju kad je auto u kojemu su se vozili udario autobus. Majka, koja je tada imala 32 godine, zaštitila je sina od posljedica udara čvrstim zagrljajem ali je sama pretrpjela velike ozljede mozga.

O događajima vezanim za komatozno stanje i dozivanje svijesti svoje majke progovorio je Omar Webair za novine The National u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Dok on sam nije pretrpio većih ozljeda osim modrice na glavi, njegova je majka, koja je izgubila svijest, satima nije primila odgovarajuću medicinsku pomoć. Konačno je ipak odvezena u bolnicu, a potom prebačena na liječenje u London. Ondje je potvrđeno da se nalazi u stanju vegetacije. To znači da osoba, premda ne može odgovoriti na bol, ipak je može osjetiti.

Nakon toga vraćena je u grad Al Ain na istoku Ujedinjenih Arapskih Emirata. Zbog kompleksnosti zdravstvenoga sustava liječena je na više zdravstvenih ustanova. Niz godina živjela je tako ovisna o liječnicima koji su je hranili uz pomoć cjevčice i održavali je na životu. Uz pomoć fizioterapije spriječena je atrofija mišića do koje bi moglo doći zbog pomanjkanja fizičkoga kretanja. Godine 2017. obitelji je ponuđeno da Munira Abdulla liječenje nastavi u Njemačkoj, uz financijsku pomoć kraljevskoga prestolonasljednika Mohammeda bin Zayeda. U njemačkoj klinici za rehabilitaciju u Bad Aiblingu na jugu Bavarske podvrgnuta je brojnim operacijama, primjerice za ispravljanje dužine njezinih mišića u rukama i nogama, potom je primala različite lijekove kako bi ojačao njezin organizam.

Samo godinu nakon početka liječenja u Njemačkoj, njezinu se sinu, koji je bio s njom u bolničkoj sobi, učinilo da čuje mrmljanje. „U tom je trenutku došlo do rasprave zbog nekoga nesporazuma, a mama je osjetila da sam u opasnosti. To je u njoj prouzročilo šok. Tada je počela proizvoditi čudne zvukove pa sam inzistirao da liječnici kontroliraju njezino stanje. Oni su govorili da je sve u redu. Tri dana poslije probudio me nečiji glas koji je zvao moje ime. To je bila ona! Zvala me imenom. Bio sam prepun sreće! Godinama sam sanjao o tom trenutku, a moje ime bilo je prva riječ koju je izrekla”, posvjedočio je njezin sin. Gospođa Abdulla uskoro je jasno mogla izgovoriti sinovljevo ime, pozdraviti doktore na arapskom jeziku i navoditi citate iz Kur’ana. „Nitko od nas nije imao takvo iskustvo da se pacijent iz kome probudi nakon 27 godina. Naša bolnica pomaže pacijentima koji su tjednima ili mjesecima u komi te im pomaže da se vrate svijesti. Ali ovo je bio ekstremno rijedak slučaj zbog vremenskoga razdoblja njezine kome”, objasnio je dr. Friedemann Müller, jedan od liječnika kojima je povjeren slučaj Munire Abdulla.

S vremenom je sve bolje odgovarala na podražaje. Mogla je osjećati bol, čak i razgovarati. Abdulla je vraćena u Abu Dhabi, gdje nastavlja fizioterapiju i tok rehabilitacije. Uglavnom se radi o poboljšanju sjedećega stava, te sprječavanju mišića da se smežuraju.

Postoji samo mali broj slučajeva poput ovoga. Čak i nakon dozivanja svijesti nakon godina provedenih u komatoznom stanju, postupak oporavka naporan je i dugotrajan. Osobe koje se probude iz kome uglavnom imaju velik hendikep zbog jakoga oštećenja na mozgu.

„Razlog zašto sam podijelio njezinu životnu priču bio je da naglasim ljudima neka ne gube nadu u oporavak svojih voljenih. Nemojte ih smatrati mrtvima ako su u komi!”, naglasio je sin Munire Abdulla.