Početna stranica » Žena „restaurirala“ stare kipove

Žena „restaurirala“ stare kipove

141 pregleda

Na sjeveru Španjolske nedavno je restaurirana skupina svetačkih kipova iz kasnoga srednjeg vijeka. Drveni kipovi sad su obojeni u jarke boje. Nije to prvi takav slučaj u Španjolskoj.

Španjolka Maria Luisa Menendez htjela je unijeti malo živosti u svoju staru seosku crkvu. Stoga je u vlastitoj režiji obojila nekolicinu svetačkih kipova iz 15. i 16. stoljeća. O tomu je izvijestila novina La Nueva España u subotnjem izdanju. „Nisam stručnjakinja za restauraciju, ali su ovi kipovi izgledali jednostavno grozno. Htjela sam ih obojiti kako bih to promijenila”, izjavila je Menendez. Ova prodavačica iz maloga sela Rañadoiro u pokrajini Asturias u sjevernoj Španjolskoj tako je ove kipove odnijela kući. Prethodno je nadležnoga svećenika pitala za dopuštenje. Kipovi su doista došli do izražaja. „Koristila sam samo one boje koje sam smatrala lijepima”, objasnila je Menendez i dodala kako je pri oslikavanju kipova koristila između ostaloga karmin i kreon.

Obojeni kipovi predstavljaju Blaženu Djevicu Mariju, njezinu majku Anu i Dijete Isusa. Osim toga, Menendez je obojila još jednu figuru Bogorodice s Djetetom Isusom i jedan kip svetoga Petra. Odgovorni svećenik i nadbiskupija Oviedo nisu se htjeli izjašnjavati po pitanju ovoga slučaja. No državne su službe zgrožene nad ovim činom. „To nije restauracija, to je sramota”, komentirao je odgovorni za obrazovanje i kulturu za španjolsku pokrajinu Asturiju Genaro Alonso.

Već je u lipnju ove godine slična neuspjela restauracija kipa sv. Jurja izazvala buru negativnih komentara u španjolskoj pokrajini Navarri. Ranije je, 2012. godine, restaurirana je freska Isusa Krista u Borji. Tu je proceduru provela 80-godišnja Cecilia Gimenez, promijenivši Isusov lik do neprepoznatljivosti. Crkvu u kojoj se nalazi ta izobličena freska danas posjećuje oko 50.000 posjetitelja godišnje.