Početna stranica » Poznat datum raspuštanja samostana Mariawald

Poznat datum raspuštanja samostana Mariawald

139 pregleda

Opatija Mariawald in der Eifel jedini je trapistički samostan u Njemačkoj. Već u siječnju ove godine bilo je jasno da ovaj samostan nema budućnosti. Biskupija Aachen nedavno je objavila datum zatvaranja samostana.

Jedini trapistički samostan u Njemačkoj – Mariawald in der Eifel – bit će raspušten 15. rujna. Datum zatvaranja, odnosno raspuštanja, koje je najavljeno još u siječnju ove godine, objavila je biskupija Aachen prošloga petka. Toga dana u opatiji Mariawald misu će predvoditi pomoćni biskup aachenski mons. Karl Borsch. Potom u samostanskoj crkvi više neće biti svetih misa. No ostat će otvorena za hodočasničke skupine i najavljene osobne razgovore.

Trapistička opatija Mariawald postavljena je 2014. godine pod izravnu pažnju vatikanskoj Kongregaciji za redovnike. Odluka o zatvaranju donesena je prije svega zbog nedostatka odgovarajućega redovničkog pomlatka. Također, nije bilo moguće omogućiti starijim redovnicima odgovarajuću njegu.

Raspuštanjem samostana odgovornost za nekretnine bivše trapističke opatije zadržava udruga „Samostan Mariawald“. Dodatnih nekoliko članova ove udruge izabrao je aachenski biskup. Među njima se nalaze gradonačelnik Peter Cremer, aachenski kanonik Rolf-Peter Cremer i opat trapističkoga samostana u nizozemskom Tilburgu Bernardus Peter. Opatija Tilburg pružala je dodatnu pomoć samostanu na izmaku Mariawald od 2016. godine.

Opatija Mariawald osnovana je 1480. godine kao cistercitska opatija. U jeku Francuske revolucije bila je raspuštena, a 1860. godine cisterciti, popularno nazvani trapisti, iz francuske opatije Oelenberg ponovno su oživjeli opatiju Mariawald. Redovnici su nakon 15 godina iznova morali napustiti samostan u jeku antikatoličke politike Njemačkoga Carstva u 19. stoljeću (Kulturkampf). Bilo im je dopušteno vratiti se 1887. godine. U Drugom svjetskom ratu, godine 1941., cisterciti su ponovno bili protjerani, ovaj put pred nacistima, a vratili su se po završetku ratnih zbivanja.

Tijekom ljeta Opatija Mariawald najavila je kako će proizvodni pogoni i svratište, proizvodnja likera i prodavnica domaćih proizvoda, biti i dalje u funkciji. Kako je rekao tadašnji prior Josef Vollberg, nisu ugrožena radna mjesta. A uz to, svi su odlučni zadržati ovu opatiju kao molitveni i duhovni centar ovoga kraja. „Prodaju ove kuće nekom investitoru apsolutno isključujemo”, objasnio je prior Vollberg.

Opatija Mariawald posljednja je trapistička opatija u Njemačkoj. Osim ovoga samostana, koji je pripadao muškom ogranku trapista, postoje još dva ženska samostana trapistkinja u Njemačkoj: opatija Maria Frieden u Dahlemu (nedaleko od Mariawalda) te priorat Donnersberg u Falačkoj.

Za kraj podsjetimo kako u Bosni i Hercegovini također postoji benediktinska opatija Marija Zvijezda. U Bosnu su 1869. godine stigla sedmorica trapista, predvođenih opatom Franzom Pfannerom iz Austrije. Izgrađene su crkva, bolnica, pučka kuhinja, škola u kojoj su obučavali zanate, otvorene su pivovara, mljekara, sirana, ciglana, mlin, tiskara, tvornica tjestenine, žitnica, kovačnica, pilana, pčelinjaci, rasadnici, štale, pekara, kožara, i mnogo drugoga. Izgradili su čak i prvu hidrocentralu u Bosni, kojom su do 1910. godine cijelu Banju Luku napajali električnom energijom.

U Drugom svjetskom ratu trapistima su oduzete gotovo sve navedene ustanove. No banjolučki su trapisti opatije Marija Zvijezda 2008. godine obnovili proizvodnju trapističkoga sira po redovničkoj recepturi. Nadamo se tako da trapisti Bosne i Hercegovine neće dijeliti sudbinu s njemačkim trapističkim samostanom Mariawald.