Početna stranica » Zašto je Isus ostavio složen povoj u praznom grobu?

Zašto je Isus ostavio složen povoj u praznom grobu?

191 pregleda

Jedan drevni židovski običaj objašnjava detalj koji je evanđelist Ivan prenio kršćanima u opisu Uskrsnoga jutra. Naime, u Iv 20,3-7 stoji: „Uputiše se onda Petar i onaj drugi učenik i dođoše na grob. Trčahu obojica zajedno, ali onaj drugi učenik prestignu Petra i stiže prvi na grob. Sagne se i opazi povoje gdje leže, ali ne uđe. Uto dođe i Šimun Petar koji je išao za njim i uđe u grob. Ugleda povoje gdje leže i ubrus koji bijaše na glavi Isusovoj, ali nije bio uz povoje, nego napose svijen na jednome mjestu.”

Prema ovomu odlomku, ubrus kojim je pokrivena Isusova glava stajao je svijen, složen na drugom kraju groba. Zašto je Ivan naglasio ovu činjenicu u svjetlu čudesnoga Uskrsnuća? Zato jer je to zapravo bio važan detalj.

Kako ističe Brazilac vlč. Chrystian Shankar, način na koji je povoj bio složen upućuje na drevni običaj koji su poštivali Židovi onoga vremena, iz odnosa gospodara i njegova sluge. Pošto sluga pripravi stol za blagovanje, odaljio bi se od stola i sklonio se pred gospodarom. Čekao bi i budno pratio događaje za stolom. No ne bi nipošto smio ponovno pristupiti stolu sve do trenutka kad gospodar završi objed.

Gospodar bi po završetku ustao, obrisao prste, usta i bradu, a ubrus bi zgužvao i spustio na stol. Tako zgužvan ubrus naznačio bi sluzi da je gospodar gotov s jelom. No ako bi iz nekoga razloga gospodar imao namjeru da se vrati za stol, on bi ubrus složio i ostavio ga pokraj posude. U tom slučaju sluga ne bi ometao tok objeda, jer mu je gospodar na taj način poručio: „Vratit ću se.”

Možda je upravo ovaj običaj razlog zašto je Ivan evanđelist naglasio detalj s povojima s Isusove glave. Isus je svojim učenicima često govorio da će se vratiti. Toga je jutra svoje obećanje ponovio. Koliko god se činilo da opis povoja Isusove glave nisu važni, ipak jesu. Ova gesta bremenita simbolikom na svoj način poručuje svim naraštajima da će se Gospodin vratiti – prema njegovim riječima iz Iv 14,27-28: „Neka se ne uznemiruje vaše srce i neka se ne straši. Čuli ste, rekoh vam: ‘Odlazim i vraćam se k vama.’”