Početna stranica » Zaštitnici zdravlja

Zaštitnici zdravlja

179 pregleda

Često čujemo i vidimo kako se vjernici mole za zagovor određenom svecu i time pokazuju koliko vjeruju u moć molitve, posebno u molitvu svetih u nebu. Nerijetko tako čujemo i svjedočanstva osoba koja su po zagovoru sveca kojemu su se molila ozdravili ili izašli iz neke teške životne situacije. Na poseban se način ističe pet svetaca po čijem su zagovoru mnogi ozdravili. Upoznajte ih u nastavku teksta.

Sveta Dimfna je zaštitnica onih koji boluju od depresije i duševnih bolesti. Ona je irska svetica koju je vlastiti otac ubio nakon smrti njegove voljene supruge. Na njega je smrt supruge ostavila velike psihičke posljedice što je na kraju rezultiralo time da je ubio vlastitu kćerku. Spomendan svete Dimfne slavi se 15. svibnja.

Sveti Pelegrin je zaštitnik onih koji su oboljeli od raka. Talijanski je svetac koji je bolovao od raka noge. U noći prije operacije u kojoj mu je trebala biti amputirana noga, žarko je molio pred križem i čudesno ozdravljen. Spomendan sv. Pelegrina slavi se 4. svibnja.

Zaštitnik onih koji boluju od raznih ovisnosti je sveti Maksimilijan Kolbe. On je svetac naših dana ubijen u Auschwitzu kada se dobrovoljno predao kao zamjena za logoraša koji je bio osuđen za izgladnjivanje do smrti u zaključanom bunkeru. Sveti Maksimilijan je bio hrabar i odvažan svetac koji je ostale osuđenike u bunkeru predvodio u molitvi i pjesmi i tako danima preživljavao. Na kraju mu je ubrizgana smrtonosna injekcija. Njegov se spomendan slavi 14. kolovoza.

Zaštitnica kroničnih bolesnika je sveta Lidvina koja je kroz svoju patnju spoznala svu težinu križa. Nizozemska je svetica koja se ozlijedila dok je klizala na ledu. Zbog te je ozljede doživotno bila prikovana za bolesničku postelju podnoseći strahovite boli. Prihvatila je svoju patnju usrdno se moleći Bogu kroz sve bolne bolesničke godine. Spomendan na ovu nizozemsku sveticu slavi se 14. travnja.

Oni koji se nađu u bezizlaznim situacijama obraćaju se svetom Judi poznatome i kao Tadej. On je bio jedan od dvanaestorice Isusovih apostola o čijem se životu ne zna mnogo, ali se zna da je njegov zagovor u bezizlaznim situacijama itekako snažan. Spomendan mu se slavi 28. listopada.