Početna stranica » Zaređen novi biskup hvarski mons. Petar Palić

Zaređen novi biskup hvarski mons. Petar Palić

144 pregleda

Dana 30. travnja u hvarskoj katedrali sv. Stjepana Crkva je proslavila biskupsko ređenje novoimenovanoga biskupa mons. Petra Palića. Glavni zareditelj bio je nadbiskup zadarski mons. Želimir Puljić, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, a suzareditelji biskup dubrovački mons. Mate Uzinić i umirovljeni biskup hvarski mons. Slobodan Štambuk.

U nazočnosti brojnoga vjerničkog puka iz mjesne biskupije, susjedne Dubrovačke biskupije, čiji je mons. Palić bio svećenik te iz njegova rodnog Janjeva i mnoštva nadbiskupa, biskupa, svećenika i redovnika, prije homilije pročitan je dekret o imenovanju mons. Palića novim biskupom hvarskim. Zatim je predvoditelj liturgijskoga slavlja mons. Puljić izrekao homiliju, u kojoj se dotaknuo života novoga hrvatskog biskupa te zadaće koju kao pastir Crkve i nasljednik apostola preuzima na sebe.

Nakon homilije uslijedio je sam čin biskupskoga ređenja. Najprije su otpjevane litanije Svih Svetih, tijekom kojih je mons. Palić zauzeo stav prostracije. Zatim je mons. Puljić zazvao Duha Svetoga nad novoga biskupa položivši ruke na njegovu glavu. Isto su učinili i suzareditelji i svi nazočni nadbiskupi i biskupi i na taj način simbolički pokazali kako se u osobi biskupa Palića nastavlja apostolsko nasljeđe.

Među nazočnim nadbiskupima i biskupima bili su između ostalih nadbiskup vrhbosanski Vinko kard. Puljić, biskup mostarsko-duvanjski mons. Ratko Perić, biskup banjolučki mons. Franjo Komarica, pomoćni biskup vrhbosanski mons. Pero Sudar, vojni ordinarij u BiH mons. Tomo Vukšić, zatim apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giuseppe Pinto, apostolski nuncij u Njemačkoj mons. Nikola Eterović, nadbiskup đakovačko-osječki mons. Đuro Hranić, nadbiskup riječi mons. Ivan Devčić, nadbiskup splitski mons. Marin Barišić i brojni drugi hrvatski biskupi.

Nakon polaganja ruku, na glavu biskupa Petra bio je položen evanđelistar uz posebnu molitvu.

Potom je zareditelj izlio na glavu novoga biskupa svetu krizmu i udijelio mu biskupski prsten i prsni križ, biskupsku mitru i štap, znakove pastirske službe. Na koncu je mons. Palić zasjeo na biskupski prijestol u katedrali sv. Stjepana, a nazočni pastiri prišli su mu s čestitkama. Potom je nastavljena sveta misa koju je predvodio novooustoličeni biskup hvarski.

Kako je katedrala u Hvaru bila gotovo sasvim popunjena svećenicima, vjernički je puk stajao i na trgu pred hvarskom katedralom, uživo prateći događaje u katedrali putem video-zida. Nad prezbiterijem katedrale bilo je izloženo geslo biskupskoga ređenja „Na Tvoju riječ”, a na jednoj od dviju propovjedaonica kao i na pročelju srednjovjekovne hvarske katedrale biskupski grb mons. Palića. 

Biskupsko ređenje uživo su prenosili Hrvatska radio-televizija (HRT2), Hrvatski katolički radio (HKR), Radio Marija BiH i drugi mediji.