Početna stranica » Započeo postupak protiv ubojice isusovaca

Započeo postupak protiv ubojice isusovaca

129 pregleda

U Madridu, glavnomu gradu Španjolske, danas je započeo sudski postupak protiv časnika vojske koji je 1989. godine mogao imati udjela u ubojstvu šestorice isusovaca i drugih osoba laika u državi El Salvador u Srednjoj Americi. Riječ je o bivšem zamjeniku ministra obrane Inocenteu Montanu, koji bi po završetku postupka mogao biti osuđen na 150 godina zatvora, ukoliko bude smatran krivim. Objavila je to nekolicina španjolskih medija. Prema navodima, Montano je od studenoga 2017. godine u pritvoru, nakon što ga je SAD prethodno isporučio Španjolskoj.

Montana državno odvjetništvo Španjolske optužuje za odlučivanje, planiranje ili provedbu ubojstva ukupno osam osoba 16. studenog 1989. godine na posjedu Srednjoameričkoga sveučilišta (Universidad Centroamericana) u San Salvadoru. U građanskom ratu koji je u to vrijeme bio aktivan u toj državi skupina redovnika i laika bila je ubijena zbog svoje navodne bliskosti s ljevičarskim skupinama gerilaca. Ubijeni su bili okupljeni oko teologa oslobođenja Ignacia Ellacurije. Veći dio odgovornih za ovaj zločin do danas nisu odgovarali pred sudom.

Budući da su petorica od ubijenih šest svećenika imali španjolsko državljanstvo, bilo je moguće započeti sudski postupak pred sudom u Španjolskoj. Osim 70-godišnjega optuženika Montana, koji zbog zdravstvenih problema sjedi u invalidskim kolicima, još je jedan pripadnik vojske iz El Salvadora pred sudom. Očekuje se da će saslušanje trajati 10-ak dana.

I ranije je španjolsko pravosuđe nastojalo razriješiti ovo tragično ubojstvo isusovaca. Sudski postupci održani su u odsustvu osuđenika. No do danas su vlasti srednjoameričke države Salvador odbile isporučiti osuđenike.