Početna stranica » Vrlina koja bi mogla promijeniti društvo

Vrlina koja bi mogla promijeniti društvo

146 pregleda

Ovaj je duhovni plod i moćan protuotrov za okrutnost i gnjev gdje god da ih susretnemo.

Blagost nije nešto o čemu previše danas razmišljamo, ali može biti jedna od najvažnijih osobina za kultiviranje u digitalnomu dobu. Ne živimo u svijetu gdje se blagost smatra vrijednošću; umjesto toga mnogi su doživjeli svijet – stvarni i virtualni – kao grub, nepristojan, hladan, nasilan. Nažalost, mnogi od nas se tako ponašaju prema drugima.

Što zapravo znači biti blag? Znači li to biti nježan, pokoran, nesiguran ili slab? Baš suprotno. Zapravo, blagost je plod Duha Svetoga. Sveti Pavao u svojoj poslanici Galaćanima kaže: „Plod je pak Duha: ljubav, radost, mir, velikodušnost, uslužnost, dobrota, vjernost, blagost, uzdržljivost.”

Dakle, biti nježan je zapravo znak da samo dopustili Duhu Svetome da donosi plodove u naše živote; ta se vrlina rađa u snazi Duha Svetoga. To je sve samo ne slabost. Bible Studys Tools nudi jednu od možda najljepših definicija blagosti: „Blagost je osjetljivost za ljubazno i blago ponašanje koje snagu pronalazi i crpi iz ljubavi.” Blagost je vrsta osjećajnosti koja postaje dio nas i pomoću koje komuniciramo sa svijetom u kojemu živimo. To pokazuje način na koji djelujemo, dolazi iz naše unutarnje snage i motivirano je ljubavlju prema drugima.

Vrlo je teško biti blag jer to podrazumijeva i drugu vrlinu – poniznost. Kao i za sve druge vrijednosti, i za ovu trebamo moliti, ali je, također, trebamo i prakticirati. Kada nam je neki komentar na internetu nevažan i dosadan i umjesto da odgovorimo nepristojno ili ga ignoriramo, mi se ipak odlučimo učiniti suprotno, tada smo blagi. Kada suprug kaže nešto iz bijesa, a žena ga mirno sluša i ne odgovara istom mjerom, tada je ona blaga. Kada nas djeca po stoti put prekidaju, a mi im se i dalje odlučimo smiješiti i govoriti mirno, tada smo blagi.

Blagost je vrlo važna ljudska osobina, ali je i osnovno obilježje kršćana. Sveti Pavao u poslanici Kološanima kaže: „Zaodjenite se dakle – kao izabranici Božji, sveti i ljubljeni – u milosrdno srce, dobrostivost, poniznost, blagost, strpljivost.” U poslanici Filipljanima također navodi blagost kao nešto po čemu nas ljudi trebaju prepoznati: „Neka vaša blagost bude poznata svim ljudima! Gospodin je blizu.”

Zato, neka blagost bude vaš cilj jer ona će naš svijet učiniti mirnijim i boljim mjestom.