Početna stranica » Voda, voda, voda… veselje, igranje, druženje…

Voda, voda, voda… veselje, igranje, druženje…

178 pregleda

Djeca jako vole vodu. Nepredvidiva je, čudesna, često iznenađujuća, posebna, jedinstvena, nikad dovoljno istražena i još bi se dalo nabrajati dugo, dugo baš kao i kada govorimo o djeci. U igri nam se često čini da voda voli djecu koliko i oni nju, ali im svakodnevno nije dopušteno da se vole do mile volje, osim ljeti. Pa i ljeti koliko god im bude dopušteno, opet kao da ostane malo, a počne već jesen. I opet kreću zabrane: prestani, isprskat ćeš se, prehladičeš se, tko će to sada kupiti, sušiti… Zato uživajmo, istražujmo, radujemo se daru vode dok nas sunce grije i nema zime da će ispariti sve što se prolije, ispršće, skvasi. Neka traje ljeto s visokim temperaturama. Mi imamo vodu da odgovori suncu da jedno drugom prkose, da se zadirkuju, nadopunjavaju, svjetlucaju, daju nam nove ideje i zadivljuju nas njihovim Stvoriteljem.

Za igranje, istraživanje, možda natjecanje te ljetno druženje uz žustru raspravu predlažem nekoliko istraživačkih igara s ledom i vodom. Za igre topljenja i čuvanja leda možete napraviti ekipe na druženju obitelji tako da svaka obitelj prestavlja jednu ekipu. Ostavite mobitele sa strane te provjerite informacije putem interneta na kraju same igre. Kao što je to uvijek s vodom, pa i ledom, kada počnete igru i istraživanje, nadoći će vam još stotinu ideja, varijanti, pitanja na koja treba odgovoriti u malim eksperimetima. Uživajte!

  • Čija će se kocka leda prije otopiti?

Razgovarate – raspravljate koja podloga i kakav materijal se najviše zagrije na suncu i zašto. Dogovorite vrijeme koje ćete ostaviti određenu podlogu izloženu jakom suncu (10 – 15 min). To može biti gumena papuča, limena ili plastična lopatica za smeće, plastični ili stakleni tanjur, komad crijepa i sl. što je više podloga to je bolje za usporedbu. Zatim, uzmite kocku leda za svaki materijal koji ste izabrali da se zagrijava te podlogu ponesite u hlad i pratite brzinu otapanja. Pobjeđuje onaj čiji se led najbrže otopi.

  • Tko će svoj led duže sačuvati?

Ovoga puta nađite podloge i materijale u koje ćete zamotati ili zatvoriti led, a za koje smatrate da će se najduže sačuvati neotopljen. Možete koristiti kutije različitih materijala, tkanine (džempere, majice, rukavice) i sl. Ostavite na suncu ili u hladovini određeno vrijeme te u međuvremenu, bez korištenja interneta, recite svoje mišljenje zašto mislite da će se vaš led najduže sačuvati.

  • Koja tkanina najbolje štiti led?

Napravite istu stvar samo ovoga puta omotajte led samo tkaninama (vunenim džemperom, svilenom maramom, pamučnom majicom…). Možete provjeriti i ima li razlike u topljenju leda zamotanoga u svijetlu i tamnu tkaninu istoga materijala koja je izložena suncu (crna ili bijela pamučna bluza i sl.).

Još neke lijepe aktivnosti s ledom:

  • Izradite ledenu zdjelu

Veliku plastičnu zdjelu iznutra obložite cvijećem i lišćem. Preko toga stavite manju zdjelu te prostor između zdjela, u kojem je cvijeće ispunite vodom (ne sasvim do vrha). Poklopite odgovarajićim poklopcem velike zdjele i ostavite u zamrzivač deset sati. Izvadite zdjelu iz zamrzivača, izvadite malu zdjelu iz sredine te okrenite naopako kako bi ledena zdjela iskliznula iz velike zdjele. U cvjetnoj ledenoj zdjeli poslužite voćnu salatu ili limunadu. Zdjela se neće optopiti nekoliko sati.

  • Napravite ledeni fenjer

Na isti način možete izraditi fenjer koristeći plastičnu bocu. Odrežite boci gornji dio (od čepa na dolje 10 cm). Stavite u nju nešto cvijeća i lišća. Ispunite posudu do pola vodom te stavite plastičnu čašu u sredinu za udubljenje u ledu. Ostavite da se zaledi u zamrzivaču te izvadite iz boce led. Postavite malu lučicu u ledeni fenjer i uživajte u neobičnoj rasvjeti.