Početna stranica » Visoki troškovi liječenja

Visoki troškovi liječenja

109 pregleda

Američko društvo za borbu protiv raka upozorava da bi se poteškoće zbog medicinskih troškova u budućnosti mogle samo još više povećavati.

Nova studija Američkog društva za borbu protiv raka navodi da je čak 137 milijuna Amerikanaca bilo izloženo vrlo visokim troškovima liječenja. To je više od polovice odrasle populacije, a studija je prikazana na web stranici časopisa Journal of General Internal Medicine. Među prijavljenim financijskim poteškoćama po pitanju zdravstva najčešće spomenuti problemi su borba s dostupnošću sredstava, stresom ili odgađanjem skrbi zbog visokih troškova.

Učinci velike potrošnje su bili najočitiji kod odraslih u radnoj dobi, od 18 do 64 godine. Rezultati takvoga sustava doveli su do financijskoga siromaštva, visokih medicinskih dugova i velikoga stresa zbog mogućnosti financijske propasti. Oni koji su odgađali liječenje, otkrili su kako bolesti smanjuju njihovu produktivnost, ali i kako utječu na ukupan kućni dohodak.

Iako su provedene mnoge studije koje su pokazale koliko tretmani liječenja utječu na osobne financije, ovo je bila jedna od prvih studija koja se usredotočila na medicinu opće prakse, osim onkologije. Istraživački tim pod vodstvom dr. Robina Yabroffa, istraživanje je proveo na tri područja: problemi s plaćanjem medicinskih računa, psihološki učinci (briga oko medicinskih računa) i ponašanje, odnosno odgađanje ili odustajanje od medicinske skrbi zbog visokih troškova.

Koristeći se podacima iz Nacionalne zdravstvene ankete, istraživači su utvrdili: 56 % odraslih prijavilo je najmanje jednu financijsku poteškoću što predstavlja 137,1 milijun odraslih osoba u Sjedinjenim Državama. Među odraslima u dobi od 18 do 64 godine pronađena je korelacija između nižih razina obrazovanja i intenziteta takvih poteškoća. Oni koji su bili neosigurani, imali su dvostruko veću vjerojatnost da će prijaviti financijske poteškoće nego oni s javnim ili privatnim osiguranjima. Također je utvrđeno kako žene češće prijavljuju poteškoće nego što to čine muškarci.

Nažalost, očekuje se kako će se trend rasta financijskih troškova u domeni zdravstva samo povećavati. Istraživači su u svome zaključku napravili sumornu prognozu: „Financijske zdravstvene poteškoće u SAD-u su čest slučaj, posebno kod odraslih osoba u dobi između 18 i 64 godina te onih bez zdravstvenoga osiguranja. Trend sve veće podjele troškova pacijenata i povećanja troškova zdravstvene zaštite nosi rizik povećavanja financijskih poteškoća u budućnosti.”