Početna stranica » Više neće biti “laika”?

Više neće biti “laika”?

258 pregleda

U biskupiji Basel u Švicarskoj nedavno je došlo do promjene u oslovljavanju pastoralnoga osoblja, odnosno teologa laika. Naime, umjesto izraza „teolog laik” i „pastoralni asistent“ više se neće koristiti. Umjesto njih bit će korišteni izrazi „dušobrižnik župe“ (Pfarreiseelsorger) ili jednostavno „teolog“. Radi se dakle o različitim osobama, bilo muškima, bilo ženskima, koje obavljaju različite djelatnosti na području svoje župe, a završili su studij teologije.

Generalni vikar biskupije Basel Markus Thürig objasnio je u ime biskupije kako je izraz „laik“ u društvu oduvijek označavao nekoga tko nije stručan, nekoga tko ne posjeduje potrebno znanje o nečemu. Zbog toga već neko vrijeme postoje kritike na račun izražavanja po pitanju „laika“. „Još od 70-ih godina prošloga stoljeća, otkako su prvi teolozi u Švicarskoj zaposleni u župnoj službi, teolozi se nazivaju laicima. No takvi su poslije postali pastoralni asistenti, dušobrižnici s posebnim ovlastima, čak i voditelji župnih zajednica. A po pitanju izraza pastoralni asistent treba imati na umu kako asistent u nekom poslu uvijek ostaje asistent”, izjavio je biskupijski vikar Thürig.

Zaključno je objasnio: „Teolozi sa zaključenim studijem predstavljaju stručnjake za pitanje teologije, baš kao i svećenici, s jednakom profesionalnom izobrazbom. Nerijetko imaju i dodatne kvalifikacije.”