Početna stranica » Vikar Provincije fra Janko Ćuro predvodio svetu misu u HKM-u u Željeznom

Vikar Provincije fra Janko Ćuro predvodio svetu misu u HKM-u u Željeznom

203 pregleda

Na treću nedjelju došašća, u crkvi sv. Mihovila koja se nalazi u Željeznom (Eisenstadt), središtu austrijske pokrajine Gradišće (Burgenland), slavljena je svečana sveta misa za vjernike nedavno osnovane Hrvatske katoličke misije u Željeznom.

Svečanu svetu misu, uz koncelebraciju fra Božidara Blaževića, voditelja misije i župnika u Filežu (Nikitsch), fra Zorana Tadića, župnika u Dolnoj Pulji (Unterpullendorf) i fra Damira Pavića, tajnika Provincije Bosne Srebrene, predvodio je fra Janko Ćuro, vikar Provincije Bosne Srebrene.

U svojoj prigodnoj propovijedi fra Janko je na jednostavan i razumljiv način protumačio nedjeljna čitanja treće adventske nedjelje koja nosi naziv Gaudete – Radujte se. Okupljene vjernike pozvao je na život u kršćanskoj radosti te u svjetlu današnjega evanđelja protumačio ispravna odnosno kriva poimanja vjere i iščekivanja Božjega nauma u životu svakoga od nas.

Na koncu svete mise vjernicima je predstavljen i rad Franjevačkog medijskog centra Svjetlo riječi, a vjernicima je ponuđena mogućnost da se pretplate na mjesečnu reviju kao i da nabave kalendare, molitvenike i knjige u izdanju Svjetla riječi.

Po završetku svete mise svu nazočnu djecu obradovao je dolazak sv. Nikole, a druženje i zajednički ručak vjernika s okupljenim svećenicima nastavljen je u prostorijama samostana smještenog pokraj crkve.

Vikar Provincije fra Janko Ćuro svoj dolazak u Gradišće iskoristio je kako bi zajedno s tajnikom posjetio franjevce Bosne Srebrene koji djeluju u ovom dijelu Austrije te da se izbliza upozna s načinom funkcioniranja nedavno ustanovljene Hrvatske katoličke misije u Željeznom, o kojoj trenutno brinu franjevci Bosne Srebrene na čelu s fra Božom Blaževićem, voditeljem misije.

Dolazak u Željezno ujedno je bila prigoda za posjet Ordinarijatu biskupije Željezno. Iako mjesni biskup nije bio nazočan, budući da je trenutno u Rimu u pohodu ad limina, umjesto njega goste iz Sarajeva u prostorijama Ordinarijata primio je u ime biskupa Egidija Živkovića fra Božidar Blažević i tom prigodom ih upoznao s poviješću i trenutnim aktivnostima ove biskupije.