Početna stranica » Vatikan vraća Becketovu tuniku

Vatikan vraća Becketovu tuniku

126 pregleda

Sveti Toma Becket brutalno je ubijen 1170. godine u svojoj biskupskoj crkvi u Canterburyju u Engleskoj. Krvlju natopljena odjeća koju je nadbiskup kenterberijski nosio u trenutku smrti uskoro će biti vraćeno na mjesto zločina.

Tunika svetoga Tome Becketa bit će vraćena u Canterbury uz 850. godišnjicu ubojstva, godine 2020. O tomu je izvijestila dnevna novina The Guardian u izdanju od 11. studenog. Još uvijek nije poznato hoće li tunika biti vraćena za posve ili će to biti tek privremeno, primjerice tijekom jubilarne godine od ubojstva.

Još uvijek traju pregovori oko ovoga događaja između Svete Stolice i Anglikanske Crkve. Do danas je isplanirano kako će u povodu svečeve smrti biti upriličena prigodna izložba s predmetima iz Becketova života te zajedničko liturgijsko slavlje sjećanja na kojem će sudjelovati katolici i anglikanci.

Tunika koju je nosio Toma Becket od 1485. godine nalazi se u bazilici Svete Marije Velike u Rimu. Čini se da je to bio poklon engleskoga kralja Henrika VII. tadašnjemu papi.

Toma Becket ubijen je nakon nesuglasica s kraljem Henrikom II. u prosincu 1170. godine u kenterberijskoj katedrali. U to vrijeme još uvijek nije postojala službena Anglikanska Crkva te je nadbiskup Canterburyja bio katolički biskup. Ovo je ubojstvo potreslo katoličku Europu. Nadbiskup je 29. prosinca 1170. godine ubijen po rukama četvorice vitezova. Ubojstvu je prethodila svađa s kraljem Henrikom II. o tomu ima li Kruna prednost nad Crkvom. U toj je prepirci Henrik II. izrekao danas poznate riječi: „Zar me nitko neće osloboditi od ovoga buntovnog svećenika?”

Samo tri godine nakon smrti Toma Becket proglašen je svetim od pape Aleksandra III. Njegov je grob u katedrali u Canterburyja postalo hodočasničko mjesto. No 1538. godine grob mu je razrušen u jeku anglikanske reformacije, na zapovijed kralja Henrika VIII.