Početna stranica » Uz samostan sv. Frane u Šibeniku otkriveno staro groblje

Uz samostan sv. Frane u Šibeniku otkriveno staro groblje

117 pregleda

U sklopu rekonstrukcije kanalizacijske i vodovodne mreže uz crkvu Sv. Frane u Šibeniku pronađeno je staro napušteno groblje koje se prostiralo uz crkvu, objavljeno je na mrežnoj stranici Šibenske biskupije.

Otkriveno groblje, odnosno one grobnice koje su na trasi radova, se iskapaju sloj po sloj, kosti pokopanih Šibenčana se vade te će nakon analize biti primjereno položene u zajedničku kosturnicu. U petak, 22. siječnja gvardijan samostana svetog Frane fra Ivan Bradarić za sve koji počivaju na otkrivenom groblju molio je molitvu odrješenja.

Ako se priča oko ovoga groblja malo rekonstruira prema knjizi fra Nikole Mate Roščića „Samostan i crkva sv. Frane u Šibeniku“ to je otprilike izgledalo ovako: Dolaskom na novi lokalitet unutar gradskih zidina u Šibeniku franjevci su zatekli dvije kapelice, onu Sv. Martina i Sv. Mihovila. Kapelica Sv. Martina je danas dio samostana sv. Frane koji povezuje crkvu Sv. Frane i samostan. Najbolje je vidljiva upravo u samostanskom dvorištu. Kapelica Sv. Mihovila je i dan danas na svome mjestu na trgu Nikole Tommasea.

Oko kapelice Sv. Martina franjevci su organizirali svoje novo boravište od 1320. godine. Teško je reći je li na tom predjelu grada postojalo groblje, ali je sigurno da su s dolaskom franjevaca u taj predio započeli i ukopi unutar kapelica i oko njih. To svjedoče nadgrobne ploče od kojih se desetak još i danas nalazi u zidovima crkve, a potječu iz XIV. stoljeća. Tijekom vremena crkva i crkvina Sv. Frane u Šibeniku postat će glavno mjesto ukapanja mrtvih. To će trajati do 1826. godine. A istom 1880. kad je postavljan novi crkveni mramorni pod odstranjene su sve nadgrobne ploče iz crkve i iz samostanskog dvorišta uokolo crkve. (izvor facebook „Sveti Frane Šibenik“)