Početna stranica » Uprizorene žive jaslice

Uprizorene žive jaslice

111 pregleda

U ponedjeljak, 17. prosinca 2018. godine u okviru manifestacije „Božić s franjevcima u Sarajevu 2018.” u franjevačkom samostanu na Kovačićima uprizorene su žive jaslice.

Već nekoliko godina sarajevski franjevci organiziraju žive jaslice kao sjećanje na rođenje Isusa Krista u betlehemskoj štalici, a na organiziranje ovoga događaja neprestano potiče lik svetoga Franje Asiškoga koji je, želeći ljudima približiti otajstvo Božjega utjelovljenja, i sam uprizorio Isusovo rođenje u mjestu Greccio u Italiji.

Prisutne je u događaj uveo Tamburaški sastav Franjevačke teologije u Sarajevu pjesmom Veselje ti navješćujem. Uslijedila je pjesma Vladimira Nazora Božić u interpretaciji fra Hrvoja Žabića nakon čega se prisutnima obratio provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić. Provincijal je na početku svoga obraćanja rekao kako je ovogodišnje slavljenje Božića prožeto osjećajima nemira i nesigurnosti, teškim ekonomskim, političkim i socijalno-kulturnim stanjem: „A u takvim trenucima novorođeni Spasitelj daje nam snage da pobijedimo svijet i zato ga toliko volimo i u njemu se radujemo kao pravom blagdanu svoje ljudske duše.” Pred kraj svoga obraćanja fra Jozo je nazočnima poželio čestit i blagoslovljen Božić naglasivši: „Svjedoci smo da Svjetlo istinsko gori u srcima mnogih ljudi, ne samo kršćana nego i svih onih koji traže istinu i ljubav, pravdu i slobodu, mir i dobro. Božić je upravo blagdan svih tih vrednota i po tome postaje simbolom svakoga čovjeka koji želi graditi bolji svijet. U tome duhu, gdje god da živite i radite, želim vam čestit Božić i sveto porođenje Isusovo.

Nakon provincijalova govora uslijedio je središnji dio događaja – uprizorenje živih jaslica koje su uprizorili članovi Frame Sarajevo. Posjetitelji su tako na trenutak mogli osjetiti duh i život drevnih vremena. „Željeli smo prikazati pravi duh Božića i važan trenutak naše povijesti kada je Bog odlučio uzeti ljudski oblik”, poručili su framaši.

Program večeri je moderirala framašica Tina Tolić, a nakon središnjega događaja posjetitelji su ostali u druženju uz kuhano vino i zakusku.

Inače, franjevci u Sarajevu svake godine organiziraju niz događaja u adventsko i božićno vrijeme. Tako je prije uprizorenja živih jaslica u Franjevačkom samostanu na Kovačićima,  održan božićni sajam u samostanu sv. Ante na Bistriku, kao i božićni koncert u povodu 200. jubileja pjesme Tiha noć, dok će u četvrtak, 20. prosinca, biti održana božićna priredba na Franjevačkoj teologiji na Nedžarićima u Sarajevu s početkom u 19 sati.