Početna stranica » Upozorenje uplakane Majke

Upozorenje uplakane Majke

338 pregleda

Djevojčica Melanija i dječak Maksimin 19. rujna 1846. čuvali su krave na planinskim pašnjacima. Bezbrižna djeca toga dana su na maloj zaravni u blizini potoka napravila kućicu koju nazvaše „raj”

Svima je dobro poznato kako nebeska Majka Marija uvijek iznenadi nevjerojatnim odabirom mjestâ svojih ukazanja. Mene je, budući da sam zaljubljenik u planine, na poseban način očaralo jedno marijansko svetište u Francuskoj, smješteno u francuskim Alpama na 1787 metara nadmorske visine. Posjet ovom nevjerojatnom mjestu i poruka koja je odande odaslana tako duboko su mi se urezali u pamćenje da često u mislima otputujem onamo i uživam u toj rajskoj ljepoti alpskoga krajolika razmišljajući o dramatičnim upozorenjima koja je Gospa u svome ukazanju poručila cijelom svijetu. Riječ je o poznatom svetištu La Salette.

Nije potrebno ni govoriti da se Gospa i ovom prilikom ukazala djeci! Djevojčica Melanija i dječak Maksimin 19. rujna 1846. čuvali su krave na planinskim pašnjacima. Bezbrižna djeca toga dana su na maloj zaravni u blizini potoka napravila kućicu koju nazvaše „raj”. Bila je sačinjena od kamena i ubranoga cvijeća, a na nju su položili kamenu ploču pokrivenu cvjetovima. Izmoreni igrom ubrzo su zaspali na mekanoj travi. Kada su se probudili, na njihovu „raju”, obasjana svjetlošću, sjedila je prelijepa Gospođa s glavom u rukama i plakala. Nakon što je Gospođa ustala, djeca su mogla vidjeti da na glavi nosi krunu od raznobojnih ruža iz kojih je izbijala svjetlost. Oko vrata joj je visio zlatni lanac s križem. Na jednoj strani križa bio je čekić, a na drugom kliješta. Suznih očiju Gospa je pozvala djecu da priđu i rekla: „Ako se moj narod ne želi podčiniti, ja sam prisiljena pustiti da padne ruka moga Sina. Ona je tako teška da je ne mogu više zadržati.” Zatim je upozorila na rad nedjeljom, vrijeđanje njezina Sina te da narodu zbog zloće propadaju plodovi zemlje. „Kad ste vidjeli da je krumpir truo, vi ste psovali ime moga Sina. Krumpir će i dalje trunuti, a za Božić ga više neće biti”, govorila je. Najavila je i dolazak gladi, ratova i neimaštine. Prije nego što je Gospa nestala obasjana svjetlošću, pozvala ih je da često mole te prenesu njezinu poruku svemu narodu.

Uz ove poruke koje možete dobiti u maloj brošuri na raznim jezicima kada dođete u La Salette, postoji i drugi osporavani dio, odnosno tajna koju je Gospa povjerila djeci čiji sadržaj su trebali čuvati do 1858., odnosno do godine ukazanja u Lourdesu. Dramatični sadržaj tajne Melanija će kasnije objaviti kao redovnica Reda Majke Božje u samostanu kraj Napulja 1878. U jednom svom pismu objasnila je razloge protivljenja: „Rat koji vodi kler protiv tajne ne začuđuje me. Ne iznenađuje me progon Krista i njegove Crkve. Ne bojim se progonitelja vjere, ne bojim se bezbožnika i slobodnih zidara. Ono čega se bojim je nedostatak vjere kod najvećeg dijela francuskog klera.” Koji je sadržaj tajne? Radi se o potresnom proroštvu o budućnosti svijeta, progonima Crkve i sablazni među crkvenim službenicima. Evo samo nekih Gospinih rečenica: „Vođe Božjeg naroda zanemarili su molitvu i pokoru te im je đavao zamračio rasuđivanje. Postali su zvijezde lutalice koje će đavao svojim repom povući u propast”; „Sve će građanske vlasti imati jedan te isti plan, a to će biti dokinuti svako vjersko načelo, kako bi se napravilo mjesta za materijalizam, bezboštvo, spiritizam te poroke svih vrsta”; „Đavao će uvesti u redovničke zajednice osobe predane grijehu, jer će se neredi i ljubav prema tjelesnim užicima raširiti po cijelom svijetu”. Na koncu je Gospa preko vidjelaca uputila vapaj zemlji: „Pozivam istinske sljedbenike Krista koji je čovjekom postao, jedinog istinskog Spasitelja ljudi; pozivam svu djecu, istinske vjernike, one koji su mi se predali kako bih ih ja mogla odvesti svome božanskom Sinu.”

Crkva je priznala vjerodostojnost ukazanja 1851. godine. Izvor na mjestu ukazanja, koji je ranije znao presušiti, od te godine više nikada nije ostao bez vode. Užitak je posjetiti ovo svetište u kojem nema trgovina, kafića, restorana ni vreve hodočasnika kao drugdje.


Ovaj članak je već objavljen u reviji Svjetlo riječi. Pretplatite se na digitalno i/ili tiskano izdanje revije.
Čitajte prvi i čitajte odmah!