Početna stranica » Umjetnine predmet sudskoga spora

Umjetnine predmet sudskoga spora

142 pregleda

U Španjolskoj već više od 20 godina traje sudski spor između dviju biskupija. Nedavno je objavljena sudska presuda. Sudac vrhovnoga suda autonomne pokrajine Aragonije naložio je povratak imovine od ukupno 111 umjetničkih djela biskupiji Barbastro-Monzon, kako piše španjolska novina El País. Time su odbijena potraživanja biskupije Lleida i tamošnjega muzeja u kojemu se trenutno nalazi većina tih 111 umjetničkih djela, uglavnom romaničke umjetnosti. Među artefaktima nalazi se mnoštvo oltarnih pala, svetačkih slika i kipova iz vremena od 13. do 16. stoljeća.

Spor ovih međusobno susjednih biskupija nastao je 1995. godine, kad je biskupiji Lleida oduzeta nekolicina dekanata koji su potom dodijeljeni biskupiji Barbastro. Umjetnička djela koja se nalaze u središtu sudskoga spora pripadala su župama koje su ušle u sastav novoosnovane biskupije. No u trenutku prelaska župa, umjetnine su se već duže vrijeme nalazile pod patronatom biskupije Lleida, odnosno lokalnoga muzeja, kamo ih je smjestila službena biskupija.  

Po završetku prelaska župa u novu biskupiju došlo je do prvih sudskih sporova među dvjema biskupijama, najprije 1998. godine. Taj je spor završen na apostolskom sudištu. Godine 2007. vrhovni sud Vatikana odlučio je da umjetnine treba predati novoj biskupiji Barbastro-Monzón. Tada su obje biskupije potpisale sporazum da umjetnička djela pripadaju župnim zajednicama iz kojih su potekla. Međutim, biskupija Lleida objavila je da nije moguće povratiti umjetnine, jer to priječi muzej u kojemu se nalaze umjetnine, a djeluje pod pokroviteljstvom biskupije, gradske uprave i katalonske vlade. Biskupija Barbastro-Monzón odlučila je konačno da obnovi sudski spor pred svjetovnim vlastima.

Biskup Barbastro-Monzóna od 2015. godine do danas mons. Ángel Pérez Pueyo obradovao se novom sudskom presudom. No da bi spriječio bilo kakve razmirice, odmah je izjavio kako se zalaže za zajedništvo i suradnju među sestarskim biskupijama. Ostaje otvoreno hoće li doista biti riješen ovaj 20-godišnji sudski spor, ili će u narednih 20-ak dana netko podnijeti tužbu na izrečenu presudu.  

Kao i obično, ovaj sudski spor ima i političku pozadinu, jer se ove dvije biskupije nalaze u dvije različite španjolske pokrajine – jedna je u Aragoniji, dok je druga u Kataloniji. Umjetnička djela bit će prema posljednjoj sudskoj presudi prebačena iz financijski vrlo dobro stojeće pokrajine Katalonije u oskudno naseljenu i strukturalno slabu pokrajinu Aragoniju.

Posebnu pozornost privlači i razlika u jeziku. Naime, župe koje su 1995. godine pripale novoj biskupiji, teritorijalno pripadaju takozvanom Pojasu Aragonije, području u kojemu stanovništvo većinski govori katalonskim jezikom. Katalonski nacionalisti stoga već tradicionalno ovaj granični pojas prisvajaju pod kolektivnim nazivom Katalonske zemlje (Països Catalans).