Početna stranica » Uloga obitelji je neprocjenjiva

Uloga obitelji je neprocjenjiva

148 pregleda

Snježana Šušnjara rođena je u Zenici 1966. godine. Nakon završenog magisterija u Sarajevu i Joensuu, Finska, na Sveučilištu u Joensuu brani doktorsku disertaciju iz pedagoških znanosti. Izvanredna je profesorica na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Sarajevu i rukovoditeljica Odsjeka za pedagogiju. Njezini su istraživački i nastavni interesi vezani za povijest pedagogije i školstva, specijalnu pedagogiju, metodiku odgojnoga rada i savjetodavni rad, temeljna nastavna umijeća, komunikaciju u nastavi i dr. Objavila je dvije knjige iz područja povijesti pedagogije i školstva i specijalne pedagogije. Autorica je više znanstvenih i stručnih članaka te sudionica mnogih međunarodnih znanstvenih skupova. Od 2013. godine stalna je suradnica revije Svjetlo riječi.

Profesorice Šušnjara, svjedoci smo odlaska brojnih mladih ljudi i cijelih obitelji iz naše zemlje. Mnogi od njih otišli suu potrazi za poslom, trbuhom za kruhom. Može li se čovjek pripremiti za ono što ga čeka u ‘bijelom svijetu’?

U svjetlu današnjih zbivanja i svakodnevnoga bombardiranja vijestima o novim migrantima zaboravljamo da su migracije uvijek bile prisutne u BiH. Sve je ovisilo o političkoj situaciji u zemlji i nemogućnosti osiguravanja pristojnoga života svim slojevima društva. Oni koji su otišli trbuhom za kruhom oni su koji su doista u potrebi i njima se divim na hrabrosti. Nije lako napustiti svoju zemlju i otići u nepoznato, pogotovo ako ne poznajete jezik i nemate nikoga da vas dočeka. To je doista izazov.

Nikad zapravo ne možete biti dovoljno pripremljeni za bijeli svijet. Ako ste mlađi, to vam je avantura. Ako ste stariji i imate djecu školskoga uzrasta, onda je to već teška briga i muka. Vjerujem da nikome nije svejedno i da su takvi životni prijelazi itekako teški. Djeca se lakše prilagode od odraslih, pogotovo ako su manjega uzrasta, jer sve što njima treba jesu njihovi roditelji, braća, sestre. Muke prilagodbe su uglavnom teške, ali se prebrode. Ako se ne prebrode, uvijek postoji opcija povratka i vraćanje na sigurno. Slojevite su to situacije i svaka je priča posebna i specifična…

(…)


Cijeli razgovor s prof. Snježanom Šušnjarom pročitajte u tiskanom izdanju Svjetla riječi.
Ako još uvijek niste naš preplatnik, pretplatiti se možete ovdje ili nas za više informacija kontaktirajte na 033 726 200 i pretplata@svjetlorijeci.