Početna stranica » Pola stoljeća s ujacima

Pola stoljeća s ujacima

131 pregleda

Među vjerničkim zajednicama o kojima brinu franjevci Bosne Srebrene posebno mjesto zauzimaju one župe koje su im povjerene u biskupijama izvan Bosne i Hercegovine. Dvije takve postoje na samom jugu Hrvatske, u zaleđu Dubrovnika. Nad vjernicima župa svetoga Stjepana u Zatonu Velikom i Marijina Pohođenja u Orašcu već pedeset godina bdiju bosanski ujaci, dijeleći s njima i dobro i zlo. No, ovom uspješnom suživotu Bosne i Dubrovnika bliži se kraj.

U davnini je kroz neveliko naselje Orašac vodio prometni put od Dubrovnika do Stona. I dalje je ovaj kraj vrlo živ jer istu trasu danas pokriva Jadranska magistrala. Kako su u srednjem vijeku vjernici gradili zavjetne kapelice kao zahvalu za darovanu milost, primjerice  sretan povratak mornara, u naselju postoji mnoštvo crkava vidljivih s ceste. Jedna od mnogobrojnih crkava Orašca, u kojoj je dom našla čudotvorna slika Gospe od Orašca i koja predstavlja jedino marijansko svetište Dubrovačke biskupije, ipak je skrivena očima prolaznika i pokazuje se samo vjerniku koji je svjesno traži.

Kod ove zavjetne crkve, koja danas predstavlja središte male Župe Marijina Pohođenja, dočekuje nas fra Ilija Stipić koji je od kolovoza 2016. župnik u Zatonu i Orašcu. Ove su dvije župe prije gotovo 50 godina povjerene Provinciji Bosni Srebrenoj: u Kronici stoji kako je u listopadu 1970. godine potpisan ugovor između tadašnjega dubrovačkog biskupa mons. Severina Perneka i provincijala Bosne Srebrene fra Vlade Karlovića kojim se župe Orašac i Zaton na upravljanje daju bosanskim fratrima. Otuda, dakle, franjevački „misionari” u ovom kraju…


Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Svjetla riječi.
Ako još uvijek niste naš preplatnik, pretplatiti se možete ovdje ili nas za više informacija kontaktirajte na 033 726 200 i pretplata@svjetlorijeci.