Početna stranica » Izumiranje ili revitalizacija

Izumiranje ili revitalizacija

158 pregleda

Koliko smo samo puta na okruglim stolovima, tribinama, prezentacijama, javnim nastupima izgovorili i javno upozoravali sve koji upravljaju Hrvatskom da je Hrvatska došla pred zid i pred konačnu odluku želi li mirno promatrati hrvatski demografski nestanak ili će konačno početi donositi strateške odluke vezane za populacijsku revitalizaciju.

To je toliko puta ponovljeno da hrvatski političari sasvim sigurno već sve znaju i jedino im preostaje donijeti konačnu odluku i razriješiti dilemu iz naslova. Uz mali podsjetnik. (Šterc, S., Komušanac, M., 2012: Neizvjesna demografska budućnost Hrvatske – izumiranje i supstitucija stanovništva ili populacijska revitalizacija?, Društvena istraživanja, 21 (3), 693-714.

Prirodni pad i osobito iseljavanje mladoga i obrazovanoga stanovništva zahvatili su Hrvatsku svom silinom na cijelom teritoriju pa je demografski slom naše zemlje objektivna stvarnost. Danas u Hrvatskoj nema niti jednoga demografskog procesa ili pokazatelja koji je pozitivan, a negativni se procesi dodatno još i ubrzavaju zahvaćajući pritom sve gradske prostore, uključujući i velike gradove. Razina je demografskih gubitaka samo prirodnim putem u Hrvatskoj u tri godine (2014. – 2016.) iznosila oko 50 000 stanovnika, ne računajući pritom negativnu vanjsku migracijsku bilancu koja je istovremeno vrlo vjerojatno bila iznad 200 000 osoba prema službenim statistikama zemalja useljavanja. Gotovo nevjerojatnih 250 000 osoba u samo tri godine! Prema pak službenim podacima Državnoga zavoda za statistiku o prirodnom padu i iseljavanju, hrvatski su demografski gubici u te tri godine bili na razini oko isto tako nevjerojatnih 150 000 osoba! Svakoga bi u bilo kojoj zemlji ovi podaci jako zabrinuli, a posebno bi trebali brinuti sve koji planiraju razvoj zemlje i njezinih županija, gradova i općina. Posebno stoga što je demografska problematika u temelju gospodarskoga, društvenoga, regionalnoga, političkoga i svakoga drugog razvoja i osnova je svih razvojnih planskih dokumenata (planova, programa, koncepcija, modela, strategija…). Dodatno bi nas trebali zabrinuti i izravni utjecaji…

(…)


Cijeli tekst o demografskom izumiranju ili revitalizaciji u Hrvatskoj pročitajte u tiskanom izdanju Svjetla riječi.
Ako još uvijek niste naš preplatnik, pretplatiti se možete ovdje ili nas za više informacija kontaktirajte na 033 726 200 i pretplata@svjetlorijeci.