Početna stranica » Demografska stvarnost

Demografska stvarnost

134 pregleda

Povijest, kultura i jezik, europski put i demokratizacija, ustavna i institucionalna jednakopravnost, europska BiH i svaki drugi oblik političke, društvene, prostorne i ine organizacije apsolutno nemaju nikakvoga smisla u uvjetima demografskoga nestanka Hrvata u BiH. Razina demografske destrukcije Hrvata u BiH je tolikih razmjera da nam svaka druga djelatnost nema gotovo nikakvo značenje nastave li se recentni trendovi depopulacije, prirodnoga pada, izumiranja i iseljavanja. Problem ne možemo prikriti nikakvim objašnjenjima niti fiktivnim slaganjima stanovništva i njegove strukture u službenim popisima, ali ga konačno možemo sagledati, razumjeti i početi rješavati.

Prema analizi trenutnoga stanja uz postojeći prirodni pad i vanjsku negativnu migracijsku bilancu i projekciju za sljedećih 10 godina može se pretpostaviti smanjenje ukupne hrvatske populacije u BiH sa sadašnjih oko 400 000 na vrlo vjerojatno manje od 300 000 osoba. Možemo samo pretpostaviti ukupnu starost te populacije (vjerojatno blizu 50 godina), odnose mladoga i staroga stanovništva (najmanje dvostruko više starijih od 60 (65) godina nego mladih mlađih od 19 godina), smanjenje rodnosti (vjerojatno ispod 3000 rođenih), povećanje smrtnosti (vjerojatno preko 7000 umrlih), intenziviranje prirodnoga pada (vjerojatno preko 3000 osoba), izumiranje, moguću supstituciju stanovništva (kroz velike migracije prema Europi) itd.

Pretpostavke o ukupno oko 300 000 Hrvata u BiH uz takve su procese zapravo vrlo optimistične i gotovo bismo mogli reći nerealne. Može se reći kako se radi o povijesnom odlasku Hrvata nakon kojega povratka više nema. I sve to u uvjetima velikoga migracijskog pritiska prema Europi iz jugozapadne Azije i sjeverne Afrike. No, ukoliko problem prihvatimo kao hrvatski politički i svaki drugi prioritet, moguće ga je početi i rješavati na ukupnom hrvatskom demografskom i svakom drugom potencijalu u BiH. Svaki novi demografski podatak koji dolazi iz službene statistike prirodnoga kretanja stanovništva, iz statistika zemalja useljavanja ili iz crkvenih krugova koji vode svoju statistiku rađanja, umiranja, iseljavanja i krštenja ponovno potvrdi sve negativnosti demografskoga razvoja Hrvata u Bosni i Hercegovini. Razina je negativnosti pokazatelja i trendova takva da se po tom pitanju treba već postaviti kao u izvanrednom stanju.

Procjenjujemo kako je hrvatska populacija u BiH…

(…) 


Cijeli tekst o demografskoj stvarnosti u BiH pročitajte u tiskanom izdanju Svjetla riječi.
Ako još uvijek niste naš preplatnik, pretplatiti se možete ovdje ili nas za više informacija kontaktirajte na 033 726 200 i pretplata@svjetlorijeci.