Početna stranica » Ukida li se ljetno računanje vremena?

Ukida li se ljetno računanje vremena?

138 pregleda

Posljednjih je godina sve aktualnije pitanje o potrebi ljetnoga računanja vremena. Dok neke zemlje još uvijek razmišljaju o tome, mnoge su ga ukinule.

Građani Europske unije su također imali priliku izjasniti se kroz anketu koju je provela Europska komisija od lipnja do kolovoza ove godine.

Više od 80% Europljana složilo se s ukidanjem pomicanja satova na proljeće i jesen. Rekordan je broj sudionika u anketi, 4,6 milijuna ljudi. Većina želi sat prebaciti na ljetno vrijeme, odnosno dva sata unaprijed u odnosu na vrijeme po Greenwichu.

Nakon prijedloga Europske komisije, promjenu u računanju vremena morat će odobriti Europski parlament i zemlje članice Unije. Neke zemlje su se već izjasnile za ukidanje ljetnog računanja vremena kao što su Litva, Estonija, Latvija i Finska.

Ljetno računanje vremena uvedeno je nakon naftne krize sedamdesetih godina prošloga stoljeća u cilju uštede energije. Od 1996. godine sve europske zemlje pomiču sat unaprijed zadnje nedjelje u ožujku i vraćaju ga nazad zadnje nedjelje u listopadu. Znanstvenici su, nakon provedenih studija, dokazali kako je pomicanje sata štetno za organizam.