Početna stranica » U drevnoj crkvi pronađen 1600 godina star mozaik

U drevnoj crkvi pronađen 1600 godina star mozaik

229 pregleda

Na jednom arheološkom nalazištu u jugoistočnoj Turskoj krajem 2019. godine otkriveni su ostaci antičke crkve iz ranoga kršćanstva. Porušeni ostaci crkve iz 5. stoljeća nalaze se u selu Goktaš u zapadnoj turskoj provinciji Manisa, čiji je glavni grad drevna Tijatira, odnosno suvremeni Akišar. U nedavnim arheološkim radovima otkriven je podni mozaik koji se proteže cijelom crkvom. I premda su dijelovi s vremenom uništeni pod utjecajem padalina, ipak je dio mozaika danas pristojno očuvan.

Kako je izvijestila turska novinska agencija Daily Sabah, skupinu istraživača predvodi Abdulgani Tarkan, ravnatelj muzeja grada Mardina nedaleko od tursko-sirijske granice. Tako je Tarkan objasnio kako je riječ o crkvenoj građevini baziličnoga tipa, kako je to bilo uobičajeno u civilnoj arhitekturi drevnoga Rimskog Carstva.

O novootkrivenom mozaiku Tarkan je izjavio kako je u mozaiku ispisano i devet redaka teksta na drevnom sirijskom pismu estrangelo. Jedan dio teksta odnosi se na popis imena koji su pomogli prilikom gradnje crkve. Što se tiče samoga umjetničkog djela, Tarkan je istaknuo: „Mozaik je ukrašen prikazima životinja, geometrijske ornamentike i ljudskih obličja. Prikazani su i ljudi u trenutku lova. Na ljudskim obličjima također su napisana imena mjeseci travanj (April) i lipanj (Juni).”

Izvještaj novinske agencije Anadolu dodao je tomu informaciju o pronalasku zbirke uredbi koje se odnose na javno bogoštovlje. Ti bi pak dokumenti mogli dati uvid u običaje bogoštovlja ranih kršćana iz 5. stoljeća.

Zaključno, očekuje se da će ovaj arheološki lokalitet biti otvoren javnosti čim budu zaključena sva arheološka istraživanja.