Jedno od pitanja koje često čujemo, ali ga se i pribojavamo zasigurno je: a što ćemo sutra imati za ručak? Pogledajte naš prijedlog i ukradite nam ideje.
Sastojci za tijesto:
- 1 kg glatkog brašna
- 3 žlice ulja
- 1 žličica soli
- 3 dcl tople vode
Sastojci za nadjev:
- 2 kg kokošjeg mesa
- 2 dcl ulja
- 4 jaja
- 4 dcl kiselog vrhnja
- ½ l vrhnja za kuhanje
- 1 žličica soli
Priprema tijesta:
U zdjelu stavimo brašno, sol, ulje, vodu i zamijesimo tijesto normalno kao što zamijesimo za pitu. Razdijelimo tijesto u tri kugle, dobro ih oblikujemo rukom i premažemo uljem. Pustimo da malo odstoji. Razvučemo svaku kuglu posebno, nožem isiječemo na komade veličine protvana za pečenje i ostavimo ga da se malo prosuši ili ga popečemo na plati.
Priprema nadjeva:
Domaće kokošje meso izrežemo na komade i skuhamo. Kada je meso kuhano, očistimo ga od kostiju i kožica te usitnimo na tanke rezance. Juhu u kojoj smo kuhali meso posolimo, zatim izmiješamo jaja s vrhnjem za kuhanje i uljem te dodamo usitnjeno meso i četiri dcl juhe. Tako pripremljeni nadjev stavljamo između listova tijesta. Protvan za pečenje namažemo uljem i slažemo listove tijesta, s tim da ih prethodno namačemo u toplu juhu u kojoj smo kuhali meso. Nadjev stavljamo između svakog drugog lista tijesta, do kraja slaganja. Kada složimo pitu, polijemo ju uljem i stavimo peći u pećnicu na 190% C, te pečemo oko 40 minuta. Kad je pita pečena, prelijemo je kiselim vrhnjem i izrežemo na kocke i poslužimo vruću. Uz tirit pitu poslužujemo poseban preljev od sitno sjeckanog češnjaka izmiješan s kiselim vrhnjem (3 dcl kiselog vrhnja, 5 dag sitno isjeckanog češnjaka i malo soli). Preljev serviramo u zdjelici za umak. U nekim krajevima Bosne tirit pita se spremala isključivo za velike blagdane i to kao predjelo. Iz razloga što se danas češće priprema ne samo u našim samostanima, nego i u obiteljima može se poslužiti kao samostalno jelo s nekom vrstom salate ili samo s jogurtom.