Početna stranica » Svijet o ideji četverodnevnog radnog tjedna

Svijet o ideji četverodnevnog radnog tjedna

1,1K pregleda

U svijetu se posljednjih mjeseci razmatra mogućnost skraćivanja radnog tjedna na 4 dana i dok jedni tvrde da bi kraći radni tjedan mogao povećati produktivnost uposlenika i poboljšati njihovo mentalno i fizičko zdravlje, drugi brinu da bi se neki sektori rada organizacijski teško s tim nosili

U svijetu se posljednjih mjeseci razmatra mogućnost skraćivanja radnog tjedna na 4 dana i dok jedni tvrde da bi kraći radni tjedan – s manje sati i uz istu plaću – mogao povećati produktivnost uposlenika i poboljšati njihovo mentalno i fizičko zdravlje, drugi brinu da bi se sektori poput obrazovanja, zdravstva i ugostiteljstva mogli teško nositi s tim te da bi ova ideja predstavljala velike organizacijske izazove i bila previše komplicirana za implementaciju.

A kakvi su stavovi o ovom prijedlogu u različitim svjetskim državama pročitajte u nastavku:

61 tvrtka u Ujedinjenom Kraljevstvu prošla je šestomjesečno probno razdoblje ovakvog radnog sustava i njih 56 je donijelo odluku da za sada produže praksu četverodnevnog radnog tjedna od kojih je 18 tvrtki već odlučilo ovu izmjenu trajno implementirati.

S ciljem da se uposlenicima i tvrtkama omogući više slobode u raspoređivanju radnog vremena, u Belgiji su uposlenici dobili pravo izbora da sami odluče hoće li prihvatiti ovakav model rada.

Španjolska je u prosincu prošle godine počela testirati može li se četverodnevnim radnim tjednom zaista povećati produktivnost uposlenika tako da se rezultati kao i finalna odluka u Španjolskoj očekuju početkom 2025. godine.

Dok je na Islandu testno razdoblje za ovakav način rada ocijenjen uspješnim od strane istraživača i islandskih sindikata, Finska je negativno ocijenila praksu četverodnevnog radnog tjedna te nakon testnog razdoblja nije uvela ovakav način rada.

U Švedskoj su rezultati testiranja pokazali različita mišljenja te su se samo neke tvrtke, poput proizvođača automobila Toyote, odlučile zadržati skraćeno radno vrijeme za svoje radnike.

U Njemačkoj za sada samo manji startupi eksperimentiraju s kraćim radnim tjednom, a potpuno suprotno tome, u Japanu se na to odlučuju isključivo velike kompanije.

Sve u svemu, čini se da ideja četverodnevnog radnog tjedna polako, ali sigurno dobiva na snazi ​​diljem svijeta, ali hoće li vlade pojedinih država definitivno usvojiti tu ideju, tek treba vidjeti.