Početna stranica » Svećeničko ređenje u sarajevskoj katedrali

Svećeničko ređenje u sarajevskoj katedrali

201 pregleda

Na svetkovinu apostolskih prvaka Petra Pavla. 29. lipnja u katedrali Presvetog Srca Isusova zaređeno je šest novih svećenika. Ređenje i liturgiju predvodio je nadbiskup vrhbosanski Vinko kard. Puljić, a u koncelebraciji bili su provincijal Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić, generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Luka Tunjić i brojni drugi svećenici, profesori i odgojitelji iz triju sarajevskih bogoslovija.

Na početku misnog slavlja nadbiskup Puljić pozdravio je sve nazočne i poslušao predstavljanje kandidata za svećeništvo. Rektor Vrhbosanskoga bogoslovnog sjemeništa preč. Josip Knežević i meštar Franjevačke bogoslovije fra Danijel Nikolić tada su pred njim jamčili da su kandidati dostojni i prikladni za svećenički red.

U svojoj homiliji kardinal Vinko podsjetio je, u duhu svetkovine svetoga Petra i Pavla, kako je Gospodin i svojim svećenicima podario povjerenje, kao nekoć Crkvu Petru: „Niste izabrani zato što ste najsposobniji u svojoj obitelji ili u svojoj sredini, zato što ste posebno lijepi, nego zato što je Bog vama poklonio povjerenje i daje vam šansu da živite iz vjere… da svjedočite tu vjeru.”

Po završetku propovijedi, započeo je obred ređenja. Zatim je nastavljeno euharistijsko slavlje, a među koncelebrantima našli su se i novozaređeni svećenici. Na kraju mise svi su nazočni primili mladomisnički blagoslov novih svećenika. Ovogodišnji mladomisnici Franjevačke provincije Bosne Srebrene su fra Goran Barešić iz Viteza, fra Emanuel Josić iz Šikare kod Tuzle, fra Jure Šekerija iz Uskoplja, fra Želimir Gogić iz Vijake kod Vareša i fra Dario Džigumović iz Dubrava kod Brčkog. Dijecezanski kandidat za Vrhbosansku nadbiskupiju bio je vlč. Ante Vrhovac iz Novoga Travnika.

U nedjelju, 25. lipnja, biskup mostarsko-duvanjski mons. Ratko Perić zaredio je još četvoricu svećenika. Među njima su bila tri franjevca Hercegovačke provincije, fra Alen Pajić iz Domanovića kod Čapljine, fra Augustin Čordaš iz Mostara i fra Zvonimir Pavičić iz Širokog Brijega, dok je dijecezanski kandidat Mostarsko-duvanjske biskupije bio vlč. Marin Krešić iz Cima kod Mostara. Tako su biskupije Bosne i Hercegovine obogaćene s još 10 mladih svećenika.

  • Fra Goran Barešić – sin je † Ive i † Ljubice r. Blaž, rođen 1980. u Zenici, Župa sv. Jurja u Vitezu. Član je Franjevačke provincije Bosne Srebrene. Svećeničko ređenje: 29. lipnja u Sarajevu. Mlada misa: 16. srpnja u Vitezu.
  • Fra Emanuel Josić – sin je Milka i Spomenke r. Todić, rođen 1990. u Tuzli, Župa sv. Franje u Šikari. Član je Franjevačke provincije Bosne Srebrene. Svećeničko ređenje: 29. lipnja u Sarajevu. Mlada misa: 6. kolovoza u Šikari.
  • Fra Jure Šekerija – sin je Slavka i Ivke r. Čuljak, rođen 1991. u Travniku, Župa Uznesenja BDM u Uskoplju. Član je Franjevačke provincije Bosne Srebrene. Svećeničko ređenje: 29. lipnja u Sarajevu. Mlada misa: 13. kolovoza u Uskoplju.
  • Fra Želimir Gogić – sin je Jozepa i Helene r. Franjković, rođen 1992. u Varešu, Župa Bezgrešnog začeća BDM u Vijaci. Član je Franjevačke provincije Bosne Srebrene. Svećeničko ređenje: 29. lipnja u Sarajevu. Mlada misa: 12. kolovoza u Oćeviji.
  • Fra Dario Džigumović – sin je Ante i Mire r. Tikvić, rođen 1992. u Brčkom, Župa Bezgrešnog začeća BDM u Dubravama. Član je Franjevačke provincije Bosne Srebrene. Svećeničko ređenje: 29. lipnja u Sarajevu.
  • Vlč. Ante Vrhovac – sin je Mate i Spomenke r. Gazibarić, rođen 1993. u Travniku, Župa Uzašašća Gospodinova u Novom Travniku. Član je Vrhbosanske nadbiskupije. Svećeničko ređenje: 29. lipnja u Sarajevu. Mlada misa: 5. kolovoza u Novom Travniku.

Foto: Fra Oliver Livančić