Početna stranica » Svečano proslavljen 350. jubilej KBF-a u Zagrebu

Svečano proslavljen 350. jubilej KBF-a u Zagrebu

129 pregleda

Ove godine navršava se 350. jubilej osnutka Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Zagrebu. Tom je prigodom Fakultetsko vijeće krajem prošle godine donijelo odluku o obilježavanju velikoga jubileja kroz nekoliko događanja. Najprije je 12. veljače ove godine održan Dan Društva bivših studenata KBF-a.

Dana 11. ožujka upriličen je svečani Dan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Zagrebu. Na svečanoj sjednici Fakultetskoga vijeća koja je toga dana održana u Nadbiskupijskome pastoralnom institutu u Zagrebu, uz profesorski zbor Fakulteta i goste, sudjelovali su i brojni hrvatski biskupi te više uglednika iz hrvatskoga akademskog, crkvenog, kulturnog i političkog života.

U svom je govoru veliki kancelar Fakulteta zagrebački nadbiskup Josip kardinal Bozanić naglasio specifičnost postojanja i djelovanja KBF-a u Crkvi i društvu: „Fakultet pospješuje i omogućuje dubinu i širinu crkvenosti, poznavanje i svjedočenje kršćanske vjere te uključenost u raznolikost pastoralnog djelovanja. U hrvatskom društvu nudi dragocjena gledišta, tumačenja i poveznice za proširivanje susreta vjere i kulture, u kojemu se ostvaruje suodnos čovjeka i Boga u otajstvu spasenja u Kristu.”

Proslavi su nazočili i predstavnici najviših državnih vlasti, među kojima i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković. On je spomenuo da KBF, kao suvremen i moderan fakultet, nositelj znanstvenog, istraživačkog, nastavnog, kulturnog i duhovnog rada na znanstvenim poljima filozofije i teologije može nastaviti pridonositi tom cilju, jednako kao ostale obrazovne institucije Katoličke Crkve u Hrvatskoj: „Zbog svega toga, Hrvatskoj biskupskoj konferenciji, Katoličkom bogoslovnom fakultetu, ali i Hrvatskome katoličkom sveučilištu te katoličkim školama i vrtićima kao predsjednik Vlade zahvaljujem na svemu dobrom što činite za hrvatsko društvo kroz odgoj i obrazovanje novih generacija. Hrvatskoj su potrebni ljudi koji svojim duhovnim, intelektualnim i moralnim vrlinama mogu pridonijeti izgradnji modernoga hrvatskoga društva po mjeri čovjeka, a na dobrobit zajednice i društva u cjelini. Svima vam još jednom čestitam Dan Fakulteta, uz jamstvo nastavka višestoljetnog partnerstva s Katoličkom Crkvom i u području obrazovanja.”

Zahvalivši svima koji su pridonijeli rastu i procvatu tog fakulteta, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić rekao je kako je zadaća svakog učilišta biti čuvar osjetljivosti istine i dobrote, sa sviješću da povijest ne počinje od nas: „Poželio bih u ovoj svečanoj prigodi Dana Fakulteta, neka se duh suradnje osobito njeguje i napreduje, upravo onako kako i stoji u Statutu ove časne ustanove – ‘da će odgajati i obrazovati osobe koje svojim duhovnim, intelektualnim i moralnim vrlinama i kompetencijama mogu pridonijeti rastu Božjega kraljevstva na zemlji i vršenju poslanja mjesne i univerzalne Crkve.’”

Pozivu su se odazvali i skup pozdravili i potpredsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, potpredsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Davor Miličić, predsjednik Matice hrvatske Stipe Botica, provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove o. Dalibor Renić, predstavnici Bogoslovnih fakulteta iz Ljubljane i Beograda te prof. dr. fra Danimir Pezer, dekan Franjevačke teologije u Sarajevu, koja je afilirana Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu.

Povodom Dana Fakulteta održana je i promocija 123 novih diplomanata i dodjela nagrada zaslužnim studentima. Dekan KBF-a prof. dr. fra Mario Cifrak podnio je izvješće o radu Fakulteta u protekloj godini. Podsjetio je da Fakultet danas ima 14 katedri, tri znanstveno-nastavna i četiri znanstveno-istraživačka instituta. Na svim smjerovima Fakulteta u Zagrebu i Teologije u Rijeci ove je godine upisano 557 studenata, od čega je 104 svećeničkih kandidata i 453 laika.

Diplomantima je dekan Cifrak poručio: „Gledamo sa zahvalnošću na prošlost, ali također na sadašnjost, u kojoj je evanđelje stvorilo u Europi svijesti i iskustva vjere – često bogata svetošću – koja su bila jedinstvena i presudna za evangelizaciju čitavog svijeta: bogatstvo teološke misli, raznolikost karizmatskih izraza, razni oblici karitativne službe prema siromasima, duboka kontemplativna iskustva, stvaranje humanističke kulture koja je pridonijela definiranju dostojanstva osobe i izgrađivanju općeg dobra. Dragi studenti, osobito diplomanti, ne dajte da vas sadašnje teškoće uzdrmaju, promatrajte ih, naprotiv, kao izazov kojeg treba svladati i priliku za radosniji i življi navještaj Krista i njegova Evanđelja života.”

Izaslanik kardinala Bozanića na promociji bio je zagrebački pomoćni biskup mons. Mijo Gorski. On je istaknuo kako se godišnja proslava Dana Fakulteta odvija u ozračju proslave 350. obljetnice djelovanja Katoličkoga bogoslovnog fakulteta kao jednog od utemeljitelja i sastavnica Sveučilišta u Zagrebu: „Doista, opravdan razlog za slavlje i ponos. Naime, malo je visokoškolskih ustanova u ovom dijelu Europe s takvom tradicijom, neprekinutim radom i uspjesima u istraživanju istine, pronicanju teoloških dubina i prenošenju znanja. Želim vam da zbog časne povijesti i zbog poslanja Fakulteta i vi časno promičete vrednote Evanđelja u suvremenim okolnostima.”

Hrvatski je sabor na inicijativu biskupa Josipa Jurja Strossmayera 11. ožujka 1869. godine izglasao zakonski članak „ob utemeljenju sveučilišta u glavnom gradu Zagrebu“, kojim se „Vladi zemaljskoj nalaže, da učini shodne korake, da se nadbiskupski licej zagrebački preustroji u fakultet teologijski“. Razlog više za proslavu velikoga jubileja imaju i profesori i studenti Franjevačke teologije u Sarajevu koja je službeno afilirana KBF-u u Zagrebu. To znači da se po završetku studija na Franjevačkoj teologiji stječe zvanje magistra teologije i filozofije uz diplomu KBF-a u Zagrebu.

Predviđeno je da tijekom jubilejske 2019. godine bude održano još nekoliko događanja. Tako će 8. svibnja biti održan Dies theologicus na temu Veritatis gaudium, prema apostolskoj konstituciji pape Franje iz 2017. godine koja govori o crkvenim učilištima i fakultetima. Istoga dana bit će održana svečana euharistija i Te Deum koje će predvoditi veliki kancelar KBF-a u Zagrebu nadiskup zagrebački Josip kard. Bozanić. Predviđeno je također da 23. rujna ove godine bude predstavljena monografija Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u povodu 350 obljetnice ove visokoškolske ustanove. U trajanju jubilejske godine bit će izložena i prigodna izložba u prostorijama zgrade Fakulteta u Vlaškoj ulici 38 u Zagrebu.